Hlavní obsah

Postižené děvčátko, které včas nedostalo antibiotika: Zanedbání péče, nebo jen řada nešťastných okolností?

Foto: Profimedia.cz

Malá Leontýna musela bojovat se sepsí a krvácením do mozku. Nejspíš ji čekají trvalé následky. Snímek je ilustrační.

Reklama

Lékaři a primář novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice dostali výtky kvůli trvalému poškození dítěte. Rodina mluví o selhání, policie vše vyšetřuje. Odborníci se ale shodují – v komplikovaných případech se někdy navzdory osvědčeným postupům nedá tragédii zabránit.

Článek

Případ malé Leontýny, která se v Pardubické nemocnici narodila začátkem června, vyvolal silné emoce hned z několika důvodů. Složitý a dlouhý převoz k porodu, následné komplikace a vážné zdravotní následky u miminka – a to vše v zařízení, na které padlo jen před pár měsíci obvinění kvůli zanedbání péče u chlapce po operaci mandlí.

Na případ tento týden upozornila média, rodina Mráčkových, které se aktuální smutný případ týká, na nemocnici podala žalobu.

K čemu přesně došlo? A opravdu jde o fatální zanedbání péče? Více detailů přinese až policejní vyšetřování, usuzovat lze zatím proto jen z mozaiky sestavené ze svědectví rodičů, právníka, nemocnice a odborníků.

Pro rodičku ve 33. týdnu těhotenství přijela záchranná služba brzy ráno v sobotu 8. června.

Z Vamberku zamířili do nejbližší porodnice v Rychnově nad Kněžnou. Zařízení však nemá vybavení pro předčasné porody. Sanitka tedy odtud vyrazila k nemocnici v Hradci Králové. Cestou dostala posádka informaci, že Hradec má plnou kapacitu, a tak je přesměrovali do nemocnice v Pardubicích.

Po více než hodině v sanitce tam potom žena během pár minut porodila holčičku.

„Převoz sice byl komplikovaný, ale dorazili včas. Porod byl hladký a dítě se narodilo zdravé. K pochybení došlo až po několika hodinách,” řekl Seznamu advokát rodiny Mario Švehelka.

Kromě předčasného porodu, který s sebou sám o sobě nese rizika, se ale u paní Mráčkové muselo počítat s další komplikací – streptokokovou infekcí. U nastávajících maminek se během těhotenství provádějí testy na přítomnost takzvaného streptokoku skupiny B. Pokud ho žena má, hrozí, že při porodu dojde k infekci dítěte v porodních cestách.

Proto se před porodem podává takzvaná antibiotická profylaxe – infuze s antibiotikem, která má komplikacím předejít. Pokud ji rodička z nějakých důvodů dostat nemůže – jako tomu bylo u paní Mráčkové – musí se lékaři o to více soustředit na poporodní péči o miminko.

Trvalé poškození mozku

„Do 12 hodin po porodu se má udělat krevní obraz a další vyšetření, která odhalují infekci. Oni to ale začali vyšetřovat až večer, po více než 14 hodinách po porodu. Výsledky přišly před 21. hodinou, až potom nasadili antibiotika,” líčí advokát.

Po 21. hodině večer se stav holčičky začal horšit. Za další dvě hodiny už lékaři museli volat anesteziologa, aby děvčátko zaintuboval, byla v sepsi a v šoku.

Miminko poté přeložili do Hradce Králové. Došlo ale ke krvácení do mozku a jeho následnému poškození.

Výtky a vyjádření lítosti

Právník rodiny argumentuje tím, že lékaři nedodrželi doporučené postupy České gynekologické a porodnické společnosti, ale nemocnici chválí za to, že bez problémů k prošetření vydala zdravotní dokumentaci a komunikuje.

Jestli zdravotníci skutečně chybovali a jak, se teprve ukáže. Lékaři a primář už ale dostali výtky od ředitelky pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánky Fraňkové. „Dotčeným lékařům byl vytčen možný nesoulad, primáři byl vytčen management celé události,“ uvedla Fraňková. Primář podle ní nenahlásil celou událost jako nežádoucí a neinformoval o ní vedení.

Ředitelství teď čeká na znalecké posudky a rodičům zaslalo vyjádření lítosti s nabídkou pomoci a osobního jednání.

Doporučení versus realita

A jak je to s doporučenými postupy, které byly podle advokáta rodiny zanedbány?

Oslovení odborníci se shodují – nic jako doporučené postupy v reálu nemusí pokrýt veškerá rizika. Řada nešťastných okolností, které se nakupily i v případě malé Leontýny, se může veškerým doporučením vymykat. I když se nedonošené dítě léčí včas, může se mu stát streptokok fatálním, úmrtnost se pohybuje dokonce okolo 30 procent.

Oslovení odborníci se shodují, že každý případ je nutné řešit individuálně – doporučené postupy nejsou mustrem, který se dá pokaždé využít. A nejsou právně závaznou formou. Nejlepší z nich mohou obsáhnout pouze 70 procent problematiky, 30 procent případů se chová jinak. Tedy tak, že na ně není možné aplikovat pravidla.

Roli mohlo hrát právě to, že se Leontýna narodila předčasně. Imunita nedonošených miminek je totiž značně oslabená. „Pediatr musí být vždy informován a ví, co má dělat. Pokud se odchýlí od doporučení, musí to zdůvodnit,” dodává k věci gynekolog a porodník z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě Petr Velebil.

Právě jednotlivá rozhodnutí bude nyní zkoumat soudní znalec a policie. O vypracování expertiz požádala i nemocnice. „Zároveň je připravena vyvinout maximální úsilí a rodině v těžké situaci pomoci,” dodala mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Podrobnou zprávu chce mít do dvou týdnů na stole i vedení Pardubického kraje. Návrhy řešení chce znát také představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Pardubická nemocnice už teď čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého Adama v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Reklama

Doporučované