Hlavní obsah

Převratný účinek moderního léku na cukrovku. U nás ho užívá na čtyřicet tisíc lidí

Podívejte se na důležitá fakta o cukrovce v České republice.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejnovější studie z konce minulého roku prokázaly převratný účinek gliflozinů. Moderní antidiabetika regulují glykémii, krevní tlak i tělesnou hmotnost, tedy oblasti, které se pro pacienta často stávají překážkou. V Česku je užívá na čtyřicet tisíc diabetiků.

Článek

Diabetes často není to nejhorší, co pacienta potká. Mnohdy mohou za velké zdravotní komplikace, v nejhorších případech i smrt, přidružená onemocnění.

Některá onemocnění mohou propuknout záhy, zatímco jiná se objeví až po mnoha letech života s cukrovkou. Téměř za polovinu úmrtí diabetiků jsou zodpovědná kardiovaskulární onemocnění. Častou komplikací je i srdeční selhání nebo onemocnění ledvin. Podle nové studie riziko onemocnění některou ze zmíněných nemocí výrazně snižují moderní léky. Řadu let je užívají i lidé v České republice.

„Poslední data říkají, že u nás je asi 40 tisíc pacientů léčeno touto léčbou. Úplná novinka to není, můžeme tuto léčbu využívat už několik let. To, co je nové, jsou data o její prospěšnosti nejen ve smyslu snížení glykémie,“ uvedl prezident Diabetické asociace ČR Milan Kvapil.

Pozitivní účinky gliflozinů nejen na kompenzaci diabetu, ale i na snížení rizika souvisejících kardiovaskulárních komplikací, nyní prokázaly klinické studie. Poslední s názvem DECLARE byla publikována v listopadu 2018. Do studií bylo zařazeno více než 34 tisíc pacientů s diabetem 2. typu. Výsledky ukázaly, že došlo k významnému snížení hospitalizací z důvodu srdečního selhání (o 31 %), kardiovaskulárních příhod (o 11 %) nebo onemocnění ledvin (o 45 %).

Počet diabetiků napříč celým světem stále roste, bez ohledu na věk nebo pohlaví. Podle údajů Národního registru hrazených zdravotních služeb žilo v České republice v roce 2017 bezmála milion pacientů s diabetem. Meziročně se počet nových případů navyšuje přibližně o 3 tisíce pacientů. Statistický předpoklad pro rok 2030 uvádí nárůst pacientů na 1,2 milionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované