Hlavní obsah

Prezident Putin měl nařídit sestřelení dopravního letadla

Prezident Putin v novém dokumentu tvrdí, že měl nařídit sestřelení dopravního letadla.Video: ok.ru/Dmitrij Kiseljov

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin údajně nařídil sestřelení civilního letadla, kterého se měli zmocnit únosci a jejichž cílem měl být stadion na zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014. Prezident to řekl v novém dokumentu, na nějž v neděli na sociálních sítích odkazovala státní televize Rossija-1.

Článek

V dokumentu, jenž nese název „Putin“, prezident tvrdí, že od svých bezpečnostních složek obdržel hlášení o civilním letadle tureckých aerolinek Pegasus Airlines, které mělo být uneseno a mířilo na stadion v Soči.

Dopravní letadlo bylo na cestě z ukrajinského Charkova do tureckého Istanbulu. Na palubě bylo tehdy 110 cestujících a na stadionu v Soči tou dobou na 40 000 lidí sledovalo zahajovací ceremoniál.

Prezident Putin nařídil, aby byly na letadlo vyslány stíhačky a přebraly nad ním kontrolu. O pět minut později však přišlo hlášení, že šlo pouze o planý poplach. Akce proto byla odvolána a letadlo úspěšně přistálo v Istanbulu.

Dokument se objevil týden před ruskými prezidentskými volbami, které se konají 18. března. Podle CNN má snímek za cíl vykreslit Putina jako hrdinu a posílit jeho postavení v zemi.

Reklama

Doporučované