Hlavní obsah

Prezident Zeman již dostal třetí dávku vakcíny proti covid-19

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman dostal třetí dávku vakcíny proti onemocnění covid-19.

Článek

Serveru Deník N to dnes řekla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. Termín očkování nemocnice nezveřejnila.

Druhou dávkou byl Zeman v ÚVN očkován 12. února. Dostal tehdy vakcínu Pfizer/BioNTech. Třetí dávkou se mohou lidé nechat přeočkovat po šesti měsících po obdržení druhé, absolvoval ji například i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Lékaři v ÚVN mu ji aplikovali 14. října. Prezident tak měl nárok na posilující očkování od 12. října, kdy se již léčil ve vojenské nemocnici.

Převezen do ní byl 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, minulý týden byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Nyní se zotavuje na lůžku dlouhodobé péče.

V rozhovoru pro televizi Nova ve středu Zeman řekl, že očekává propuštění z nemocnice v příštích dnech. Předtočený televizní rozhovor byl druhým Zemanovým vystoupením pro média od počátku hospitalizace. Prvním byl telefonický rozhovor na Frekvenci 1. Její šéfredaktor Luboš Procházka, který se Zemanem 5. listopadu mluvil, dnes na Twitteru uvedl, že policie se zajímá o záznam tohoto rozhovoru. „Více říci nemohu, ale jsem úplně v klidu,“ napsal. Následně sdělil, že záležitost nemůže komentovat.

Policie prověřuje, zda se někdo v souvislosti se Zemanovou nemocí a hospitalizací nedopustil trestného činu. Prověřuje možné neposkytnutí pomoci a možné padělání podpisu prezidenta. Podat vysvětlení již na policii byli pracovníci Pražského hradu včetně prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Ten jakékoli pochybení odmítl. Ve středu se šéfa své kanceláře zastal i Zeman.

Video, které zveřejnil prezidentův mluvčí Vratislav Mynář.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V pondělí 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zprávu ÚVN. Uváděla, že Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Zároveň z ní vyplynulo, že o tomto stanovisku nemocnice věděl od 13. října i kancléř Mynář. Přesto 14. října dovolil návštěvu končícího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), při níž prezident podepsal rozhodnutí, kterým svolal Sněmovnu. Pravost tohoto podpisu pak byla zpochybňována. Kancléř se ohradil proti tomu, že by podpis falšoval a na briefingu 21. října ukázal videozáznam z podpisu dokumentu.

Reklama

Doporučované