Hlavní obsah

Předseda Nejvyššího soudu: Chci novelu, která odškodní lidi z kauz, jako je H-System

S prezidentem se na Pražském hradě sešli předsedové Ústavního a Nejvyššího soudu.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

S prezidentem Milošem Zemanem se na Pražském hradě sešli předsedové Ústavního soudu Pavel Rychetský a Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Článek

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal po schůzce s prezidentem uvedl, že do kauzy H-System by měl vstoupit stát. „Minimální varianta je, že stát doplatí rozdíl, mezi tím, co nabízí družstvo Svatopluk a co požaduje insolvenční správce. Tato částka nebude vysoká. Když stát odškodňoval banky, tak si myslím, že je potřeba udělat i tohle,“ řekl Šámal.

Družstvo Svatopluk nabízí odkoupit své domy a pozemky pod nimi za 10,5 milionu korun. Insolvenční správce Josef Monsport po nich ale chtěl 140 milionů korun.

Zároveň se ale zástupci Svatopluku a Monsport v pondělí dohodli, že nechají vypracovat nový posudek, který nacení částku, kterou by mělo družstvo za své domy zaplatit.

Zároveň Šámal bránil rozsudek „svého“ Nejvyššího soudu, jenž rozhodl v neprospěch družstva Svatopluk a nařídil rodinám se do měsíce vystěhovat. „Žádné rozhodnutí soudu nedokáže situaci pro všechny vyřešit,“ dodal.

Základní spor je v tom, že i když členové Svatopluku na své náklady dostavěli rozestavěné domy, tím, že by si je nechali, by poškodili všechny ostatní věřitele v kauze H-System. Rozestavěné domy totiž patří podle insolvenčního práva do konkurzní podstaty, z jejíhož prodeje by se měli rovnoměrně odškodnit všichni věřitelé.

Předseda Nejvyššího soudu Šámal připustil, že kauza se opravdu táhne dlouho. „Musím se omluvit za délku řízení. Souhlasím, že trvá nepřiměřeně dlouho,“ řekl předseda Nejvyššího soudu.

Na kauzu se také nevztahuje zákon o odškodnění obětí trestných činů, což je podle Šámala špatně. „Budu osobně usilovat o to, aby byl zákon novelizován. Aby se vztahoval i na takovéto mimořádné kauzy, jako je H-System,“ řekl soudce.

Nyní by měl kauzu okolo družstva Svatopluk řešit Ústavní soud, kam chtějí podat členové družstva ústavní stížnost. V tom podporuje poškozené i prezident Miloš Zeman.

„Prezident republiky je připraven v případě podání ústavní stížnosti ve věci H-System se k této stížnosti připojit svým samostatným podáním na základě principu amicus curiae brief,“ řekl po jednání prezidenta Zemana s předsedy soudů jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman chtěl původně s oběma soudci řešit situaci okolo H-Systemu. Prezident totiž kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nařídil zhruba stovce obyvatel domů v Horoměřicích u Prahy postavených na pozemcích H-Systemu, aby se do konce srpna vystěhovali. Podle hlavy státu verdikt „vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému”.

Šámal i Rychetský sice prezidentovo pozvání přijali, konkrétní obsah schůzky ale podle nich není příliš jasný. A to hlavně kvůli tomu, že šéfové soudních institucí nemohou kvůli nezávislosti probírat jednotlivé kauzy, tedy i případ rodin z Horoměřic.

Při svém příchodu na Hrad to Rychetský opět připomněl s tím, že téma bylo poupraveno. „Měla by to být debata o systémových problémech insolvence a vůbec justice,” řekl předseda Ústavního soudu.

Kromě prezidenta Miloše Zemana se do situace kolem H-Systemu vložil i premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády v roli mediátora jedná s poškozenými stranami a správcem konkurzní podstaty H-Systemu Josefem Monsportem.

Správce na pondělním jednání s Babišem přislíbil, že do vyřešení případu nebude rodiny zasažené verdiktem Nejvyššího soudu z bytů v Horoměřicích vystěhovávat.

Reklama

Doporučované