Hlavní obsah
Online

Stropnický vysvětlil Zemanův výrok o Novičoku. Jeho úřad popsal, kolik ho v Česku je

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman rozpoutal další kolo mezinárodní přestřelky.

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme vývoj případu kolem otráveného agenta Sergeje Skripala a diplomatické přestřelky mezi Ruskem a Velkou Británií.

Článek

Prezident Miloš Zeman svým výrokem, že se v Česku podle zjištění Vojenského zpravodajství vyráběl loni jed Novičok, rozpoutal další kolo mezinárodní přestřelky nad případem otráveného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

  • OPCW nedokáže odhadnout množství látky použité v Salisbury

    „OPCW nedokáže odhadnout, ani určit množství nervové látky, která byla použita v Salisbury 4. března 2018,“ uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní, podle které by se množství dalo pravděpodobně vyjádřit v miligramech spíše než v gramech.

  • Štěch: Zemanovo vyjádření je nebezpečné pro naši zemi

    Předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) prezidentovo vyjádření zarazilo a označil jej za „nebezpečné pro naši zemi“. Štěch to spojil s tím, že nefunguje koordinace zahraničně-bezpečnostní politiky ústavních představitelů v podobě jejich schůzek u prezidenta. „Řízení země jako firmy dostává stále více velké permanentní trhliny, ať už amatérským přístupem premiéra a do značné míry nepředvídatelným přístupem pana prezidenta,“ řekl.

  • Kalousek žádá mimořádnou schůzi Sněmovny

  • Ministerstvo obrany: Novičok se v Česku nevyrábí

    Ministerstvo obrany vydalo oficiální prohlášení k aféře Novičok a výskytu této látky v Česku.

    „Látka je chemicky syntetizována ve specializované laboratoři za přísného bezpečnostního režimu, a to maximálně v rozsahu několika mikrogramů. Jde o takzvanou mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu. Testovaná látka vzniká v pracovní nádobce čistě pro účely měření spektrálních dat a její obsah je po testování ve shodě s předpisy a závazky ČR vždy poté okamžitě zlikvidován. Vlastní látka není nikdy izolována ani deponována. Pravděpodobnost úniku je proto rovna nule,“ píše Ministerstvo obrany.

  • Prohlášení Ministerstva zahraničí:

    „Informace zpravodajských služeb, které se nyní objevují v médiích stran výskytu látky zvané Novičok v České republice, jsou ve své většině v utajeném režimu. MZV proto nechce a nemůže zacházet do detailů.

    To, co sdělit lze a co bylo ostatně již uváděno v minulých měsících, je skutečnost, že Armáda ČR se prostřednictvím Vojenského výzkumného ústavu v Brně specializuje na ochranu proti chemickým látkám. Aby byla ČR schopna se účinně bránit proti chemickým útokům, je logické, že musí znát vlastnosti těchto látek. Příslušná analýza probíhá formou laboratorní mikrosyntézy, která však není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu.

    Malé množství těchto látek (v řádech několika mililitrů) tak zkoumá i výše zmíněný ústav, který k tomu má souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní. Vlastní látka je poté vždy laboratoří ihned zlikvidována, nikde se neskladuje, což byl i případ látky A230.

    Tato látka tak nemohla být nijak zneužita. Co ale MZV považuje za patrně nejdůležitější, je fakt, že nervově paralytický jed, který byl použit při útoku ve Velké Británii, nese označení A234 a jedná se tedy o jinou variantu, než která byla zkoumána českým Vojenským výzkumným ústavem v Brně.“

  • V případě českého Novičoku nelze mluvit o výrobě, řeklo Ministerstvo zahraničí

    Ministerstvo zahraničí nepovažuje prezidentovy informace o zkoumání nervově paralytických látek ve Vojenském výzkumném ústavu za nic objevného.

    V prohlášení pro média uvedlo, že výzkum, který armáda v Brně uskutečňuje, nelze ani považovat podle mezinárodních dohod za výrobu.

  • Babiše překvapuje, že se rozvědky rozcházejí v otázce Novičoku

    Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) je překvapující, že se tajné služby rozcházejí ve vyjádření o přítomnosti nervového jedu Novičok v Česku. Bude od nich chtít podrobnější informace, řekl dnes Babiš novinářům. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za Novičok. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není Novičok.

  • Novičok se podle Ministerstva obrany v ČR vyrábí v mikroskopickém množství

    Látky typu nervového jedu Novičok se v Česku syntetizují kvůli protichemické obraně, uvedlo dnes v tiskovém prohlášení Ministerstvo obrany. Látky podle úřadu vzniká maximálně několik mikrogramů, neskladuje se a je likvidována hned po provedení testů. Jed Novičok byl použit v Británii při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo jít o 50 až 100 gramů této látky.

  • Kreml: Zemanův výrok potvrzuje, že kauza Skripal je provokací

    Vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově paralytické látky Novičok v Česku představují „výmluvnou ilustraci“ k neudržitelnosti stanoviska Velké Británie k případu otrávení někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Uvedl to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Londýn z otravy obviňuje Rusko, Moskva nařčení kategoricky odmítá. Zemanova vyjádření podle Kremlu potvrzují, že případ Skripal je provokací.

  • Mluvčí prezidenta Ovčáček připomněl včerejší Zemanovo vystoupení

    Zatím jediná reakce na smršť výroků, kterou rozpoutalo čtvrteční vyjádření Miloše Zemana ke kauze Novičok, je od prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Na svém Twitteru uveřejnil plný záznam prezidentova vystoupení pro TV Barrandov.

  • Gazdík: Zemana klidně můžeme považovat za agenta Kremlu

    Předseda hnutí STAN Petr Gazdík ve vyjádření pro ČTK připomenul, že Zeman uvedl, že zprávy zpravodajských služeb o možné výrobě jedu v ČR si odporují a prezident se přiklonil k variantě nahrávající Rusku. „Popřel tím mimo jiné i prohlášení českého ministra zahraničí. Ostatně prokremelská Russia Today si tohoto prezidentova oznámení všimla hned včera. Je toto všechno náhoda? Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu,“ uvedl.

  • Pirát Lipavský chce pozvat na kobereček autory zprávy pro prezidenta

    Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Lipavský (Piráti) chce kvůli kauze pozvat zástupce zpravodajců, na základě jejichž zpráv prezident o Novičoku v Česku hovořil, na jednání výboru.

    Lipavský na Twitteru uvedl, že si Zeman ze zpráv tajných služeb vybírá, co se mu hodí. „Ruská oficiální propaganda to ad absurdum překrucuje dále. Budu iniciovat pozvání zástupců tajných služeb na zahraniční výbor,“ napsal.

  • Diplomat Michael Žantovský živě k výrokům prezidenta Zemana

    Michael Žantovský živě na Seznamu.Video: Seznam Zprávy

  • Telička o Zemanových slovech

  • Europoslanec Zdechovský: Mám podezření, že Novičok byl testován na Zemanovi

  • Zeman dle ruského senátora zasadil ránu verzi Londýna o Novičoku

    Ruský senátor Alexej Puškov označil výroky českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově paralytického jedu Novičok v Česku za „silný úder“ proti britskému tvrzení o účasti Ruska na otrávení někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury.

    „Hle, jak to je! Novičok se vyráběl a schraňoval v Česku - v ‚malém množství‘. Tento fakt je silnou ránou verzi Londýna, která se i tak rozpadá, protože otrávení touto otravnou látkou se neuzdraví jako Julija Skripalová. Londýn tone ve zmatku: Celá konstrukce se hroutí,“ uvedl Puškov podle agentury RIA Novosti.

  • Šéf OPCW: V Salisbury mohlo být použito až 100 gramů Novičoku

    Při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru bylo použito větší množství nervově paralytického jedu Novičok. Podle šéfa Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo jít o 50 až 100 gramů, přičemž pro laboratorní účely se vyrábí výrazně méně, informoval deník The New York Times. Jeden ze spoluautorů Novičoku tvrdí, že zmíněné množství této látky by způsobilo smrt velkého počtu lidí, uvedla dnes agentura RIA Novosti.

    „Aniž bych znal přesné množství, bylo mi řečeno, že mohlo jít o 50 až 100 gramů, což je více, než je potřeba pro výzkumné aktivity,“ řekl newyorskému deníku šéf OPCW Ahmet Üzümcü s odkazem na zkoumání místa útoku pracovníky organizace. Pro laboratorní výzkum se podle něho používá nejvýše desetina zmíněného rozpětí.

  • Vypovídání diplomatů

    Novičok byl jed, kterým byli v Británii na počátku března otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Rusko tvrdí, že tato látka mohla pocházet z Česka.

    Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že Novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu Novičok, řekl Babiš koncem března poté, co Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu.

    Andrej Babiš oznamuje rozhodnutí o vypovězení ruských diplomatů.Video: Seznam, Seznam Zprávy

  • Co jsou podle Rusů lži

    „Mlha se zvedá a četné lži vlády Theresy Mayové vyvstávají stále jasněji,“ uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle ruských médií. Za první z těchto lží britské vlády označila tvrzení, že britští experti určili zemi, kde byla vyrobena látka použitá k otravě Skripalových. To podle Zacharovové popřeli sami experti, konkrétně vedoucí pracoviště Porton Down.

    Za druhou lež označila tvrzení, že Rusko mělo k otrávení Skripalových motiv. Toto tvrzení odmítla, a to i výčtem případů, kdy Británie podle ruského názoru porušila normy mezinárodního práva, etiky a morálky ve jménu britských zájmů. A třetí lež kabinetu Mayové o tom, že Novičok se vyráběl výlučně v Rusku, vyvrátil podle mluvčí prezident Miloš Zeman.

  • Rozhovor s jedním z největších světových expertů na Novičok

    Rozhovor s německým expertem na látku Novičok.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy