Hlavní obsah

Prezident Zeman se rozhodl nejmenovat Ošťádala s Fajtem profesory, univerzita chystá žalobu

Briefing rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy.Video: ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že škola po dohodě s oběma účastníky podá správní žaloby.

Článek

Prezident Miloš Zeman se rozhodl nejmenovat docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy profesory. Učinil tak poté, co mu soud věc vrátil k dalšímu řízení. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek. Škola podle něho znovu zvažuje podání správních žalob. Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety Ošťádala a Fajta už na jaře 2015, tehdy své rozhodnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

„Univerzita Karlova obdržela prostřednictvím ministerstva školství rozhodnutí prezidenta republiky o nejmenování docenta Fajta a o nejmenování docenta Ošťádala profesory,“ konstatoval Hájek. Doplnil, že instituce předala záležitost advokátní kanceláři a konzultuje s ní i s oběma docenty další postup. Rektor UK Tomáš Zima na brífinku později uvedl, že univerzita se bude bránit. „Po dohodě s oběma účastníky podáme v dané věci správní žaloby,“ uvedl Zima. Mělo by se tak stát v průběhu pěti až deseti dnů.

Podle právníka Hradu Marka Nespaly rozhodl prezident již v polovině loňského listopadu. Zeman u uměleckého historika Fajta dříve kritizoval údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala prezidentovi vadí kontakty s komunistickou Státní bezpečností. Nespala nyní bez dalšího uvedl, že Hrad v novém rozhodnutí tyto prohřešky „katalogizoval“ a zejména poukázal na „zásadní nedostatky ve jmenovacím řízení“.

Odůvodnění rozhodnutí advokát komentovat prozatím nechtěl, podle něj by to bylo v tuto chvíli ve vztahu k účastníkům řízení neetické a dotaz by mělo zodpovědět ministerstvo školství, případně univerzita.

Ministerstvo ČTK potvrdilo, že prezidentovo rozhodnutí obdrželo 14. listopadu a že ho poté postoupilo univerzitě. K věci samotné se však rovněž vyjádřit nechtělo. „Podle zákona o vysokých školách ministr školství pouze zprostředkovává podání návrhu na jmenování profesorem mezi vědeckou radou vysoké školy a prezidentem republiky a kontroluje dodržení postupů. Ministr nemůže do dalších procesních kroků vedoucích ke jmenování profesorem zasahovat nad rámec kontroly povinností,“ napsala mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Věc Zemanovi vrátil k dalšímu řízení loni na jaře pražský městský soud, a to na základě žalob Fajta, Ošťádala a Univerzity Karlovy. Soud tehdy upozornil prezidenta na to, že žádný orgán výkonné moci nemůže po řádném řízení o jmenování profesorem sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky. Nepřípustně by tím totiž zasáhl do autonomie vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované