Hlavní obsah

Šéfka Evropské centrální banky: Chystáme zásadní změnu

Foto: World Economic Forum

Christine Lagardeová, prezidentka ECB.

Reklama

Evropská centrální banka zřejmě přehodnotí měnovou politiku. Prezidentka ECB Lagardeová uvedla, že nadcházející jednání bude klíčové. Změny se dotknou především nákupu dluhopisů.

Článek

Analytici předpokládali, že červencové zasedání Evropské centrální banky nic zásadního nepřinese. Z omylu je vyvedla šéfka banky Christine Lagardeová.

„Bude to důležité setkání,“ uvedla a dodala, že bankéři „upraví směřování měnové politiky“. Podle ní změny reflektují čerstvě schválenou a pozměněnou strategii ECB.

Tím prezidentka ECB mimo jiné narážela i na prohlášení o tom, kdy pravděpodobně skončí současné masivní nákupy dluhopisů především od států eurozóny a informace o podmínkách pro příští zvednutí základní úrokové sazby.

Lagardeová to řekla televizi Bloomberg v rozhovoru vysílaném z neděle na dnešek. Naznačila také, že v příštím roce mohou být přijata nová opatření na podporu ekonomiky eurozóny po ukončení současného programu nákupu vládních dluhopisů.

Zohlednění klimatické změny

ECB minulý týden v přezkumu své měnové strategie zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta z dřívějšího cíle „těsně pod dvěma procenty“.

Kromě nového inflačního cíle rozhodla, že v měnové politice více zohlední boj proti změnám klimatu a v budoucnu začlení do výpočtu míry inflace i náklady na užívání vlastního bydlení. Uvedla také, že chce napříště zjednodušit komunikaci.

Nákupy vládních dluhopisů budou pokračovat

Rada guvernérů Evropské centrální banky, jež čítá 25 členů, v červnu souhlasila, že v tomto čtvrtletí bude i nadále pokračovat v nouzových nákupech dluhopisů zvýšeným tempem, ačkoli zpráva ze zasedání ukázala odlišné názory. Někteří guvernéři také veřejně prohlásili, že nepočítají s prodloužením programu po březnu příštího roku.

Lagardeová poté uvedla, že nákupy vládních dluhopisů v rámci nouzového programu za 1,85 bilionu eur (zhruba 48 bilionů Kč), kterými se Evropská centrální banka snaží podpořit evropskou ekonomiku, budou pokračovat podle plánu „nejméně“ do března 2022. Poté by se program mohl převést do nového formátu, řekla bez dalších podrobností.

Ohledně současné ekonomické situace ukázala Francouzka mírný optimismus. Znepokojuje ji ale šíření koronavirové varianty delta. „Musíme být velmi flexibilní a neupínat se na očekávání, že konec pandemie nastane v příštích týdnech či měsících,“ dodala Lagardeová. Evropská centrální banka podle ní sice očekává, že inflace se letos zvýší, půjde však o přechodný jev.

Reklama

Doporučované