Hlavní obsah

Přežije v politice jen nejsilnější zvíře z džungle? Šéf zoo Rabas už to ví

„Chci zachránit bílé nosorožce,“ říká ochránce zvířat.Video: Ivana Navrátilová

 

Reklama

„Musíme se pokusit udělat vše, co jde, abychom škody napáchané člověkem zmírnili, případně oddálili,“ vysvětluje ředitel Královédvorské zoo Přemysl Rabas, proč usiluje o záchranu živočišných druhů.

Článek

Po energetickém učilišti a nástavbě Přemysl Rabas vystudoval veterinu v Brně. „To mi pomohlo v tom, abych vedle pomoci celým živočišným druhům dokázal pomoct i jednotlivci. A taky sobě, protože tam nebyla matematika,“ říká.

Zoo ve Dvoře Králové má jedno z největších stád nosorožců černých, které se tady daří i velmi úspěšně rozmnožovat.

Problém je ale s odchovem bílého nosorožce severního. Na celé planetě zbyly už jen tři kusy – samec, který je už mimo reprodukční schopnosti, stejně jako dvě samice v letech. I tak ale boj o záchranu druhu nevzdávají.

Z odebraného a zmrazeného spermatu a z vajíček samic se pokusí ve Dvoře Králové vytvořit embrya, která budou vložena do samic příbuzného bílého nosorožce jižního. Ty pak, když se to podaří, porodí bílého nosorožce severního, jenž tak opět bude mít šanci přežít.

Přemysl Rabas v pořadu Moje místa vzpomíná na projekty úspěšného rozmnožování jiných zvířat a jejich transporty mezi zahradami po celé Evropě i světě. A také na jejich vypouštění do přírody.

Proč nelituje svého angažmá v politice a proč mu přijde hodně podobné s přírodou? Proč zkušenost z Parlamentu přirovnává k džungli? Jak a čím se safari ve Dvoře Králové stává výjimečné na celém světě, hlavně pro milovníky Afriky? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v úvodním videu.

Moje Místa: Pusťte si celý rozhovor s Přemyslem Rabasem: O práci, záchraně divokých zvířat i životě v zoo.Video: Ivana Navrátilová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované