Hlavní obsah

Při nehodě letadla české výroby zahynulo v Rusku 19 lidí, tři se zranili

Foto: Profimedia.cz

Letadlo L-410 (ilustrační snímek).

Reklama

Stroj české výroby L-410 se zřítil bezprostředně po startu z letiště ve městě Menzelinsk v Tatarstánu.

Článek

Při nehodě lehkého motorového letadla v Rusku zahynulo 19 lidí, další tři se zranili. Stroj české výroby L-410 se zřítil bezprostředně po startu z letiště ve městě Menzelinsk v Tatarstánu, informují ruská média.

Podle zdroje agentury TASS bylo v letadle 20 lidí, většinu tvořili výsadkáři. Podle agentury RIA Novosti, jež se odvolává na ministerstvo pro mimořádné situace, v letadle bylo 23 pasažérů. Podle Reuters nehodu přežilo 7 lidí, kteří jsou ale těžce zraněni. Situace je ale zatím nejasná.

Na sociálních sítích se objevují fotografie vraku. Jednalo se o dvoumotorový dopravní letoun určený k letům na krátké vzdálenosti značky L-410 Turbolet. Záchranáři hlásí, že se letadlo vznítilo, ale že oheň rychle uhasili.

Podle médií by příčinou havárie mohla být technická závada, protože se pilot pokusil o nouzové přistání. Podle prvních zjištění byli na palubě dva piloti a 20 cestujících. Místo havárie leží asi 290 kilometrů východně od Kazaně, hlavního města Tatarské autonomní republiky.

Ruské bezpečnostní standardy v letectví se v posledních letech zlepšily, píše agentura Reuters. Přesto jsou nehody, zejména stárnoucích letadel v odlehlých regionech, poměrně časté. V Rusku letos při několika leteckých nehodách zemřely už desítky lidí, připomíná agentura DPA. Příčinou je často porušení bezpečnostních předpisů, zastaralé technologie nebo lidská chyba.

Minulý měsíc se na ruském Dálném východě zřítilo stárnoucí dopravní letadlo Antonov An-26 a zahynulo šest lidí. Všech 28 osob na palubě dvoumotorového turbovrtulového letadla Antonov An-26 zahynulo při červencové havárii na Kamčatce.

Reklama

Související témata:

Doporučované