Hlavní obsah

V lavině v Rakousku zahynulo pět Čechů

Foto: Profimedia.cz

Horský masiv Dachstein.

Reklama

aktualizováno •

Z horského masivu Dachstein se v neděli dopoledne utrhla velká lavina. Masa sněhu usmrtila pět lidí, kteří byli v tu dobu poblíž. Úřady potvrdily, že jsou všechny oběti české národnosti.

Článek

Pět lidí, kteří zahynuli v rakouských horách, bylo zřejmě součástí jedné skupiny. Stejně jako agentura APA i portál eo24.at uvedl, že se jednalo o českou výpravu.

Že šlo o české občany, potvrdila oficiálně rakouská policie, uvedlo odpoledne ministerstvo zahraničí. V Rakousku byla skupina zřejmě na dovolené. Případ řeší český konzul.

„Pětice skialpinistů byla na severní straně Dachsteinu, když se ve výšce 2800 metrů utrhla sněhová deska 150 až 200 metrů široká a 400 metrů dlouhá,“ řekl Christoph Preimesberger, šéf horských záchranářů pro server Narchrichten.at.

Masa sněhu se utrhla kolem 9:30 SEČ, upřesnila mluvčí hornorakouské policie. Těla obětí byla podle ní přepravena k identifikaci do Hallstattu.

Rakouská televize ORF uvedla, že lavina zasypala celou skupinu ve chvíli, kdy stoupala na sněžnicích poblíž horské útulny Seethalerhütte.

O nehodě informoval také německý Der Standard. Záchranných operací se účastnila horská služba, policie a několik vrtulníků. Podle agentury Reuters je pátrání u konce a záchranné složky nenašly žádné další oběti neštěstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované