Hlavní obsah

Při střelbě v Portlandu zemřel člověk. Trump povzbuzuje násilí, říká Biden

Foto: Profimedia.cz

Protesty, které odstartovala smrt George Floyda, stále přetrvávají.

Reklama

Jeden člověk byl zastřelen v Portlandu v americkém státě Oregon, kde v sobotu pozdě večer tamního času propukly potyčky mezi různými skupinami demonstrantů. Muž byl zřejmě stoupencem krajně pravicové skupiny Patriot Prayer.

Článek

Potyčky vypukly, když Portlandem projížděl průvod několika set aut s příznivci republikánského prezidenta Donalda Trumpa. S nimi se střetli lidé podporující hnutí Black Lives Matter. Tamní policie uvedla, že několik lidí zatkla.

Karavana zdobená slogany Trump 2020 či modrými vlajkami na podporu policie projížděla ulicemi centra města. Podle informací listu The Guardian se její členové demonstrantům za černošská práva posmívali. Ti se pak měli bránit snahou o zablokování průvodu a házením předmětů po Trumpových příznivcích. Z druhé strany pak létaly paintballové kuličky a slzný sprej.

Není zcela jisté, zda byla střelba přímo spojená s potyčkami, které se v ulicích Portlandu toho večera odehrávaly. Neznámá je zatím i totožnost střelce. Výstřely byly slyšet krátce před devátou hodinou večerní a policie později potvrdila smrt jednoho člověka, který byl střelami zasažen do hrudníku.

Fotograf spolupracující s agenturou AP uvedl, že osobně zaznamenal celkem tři výstřely. Následně uviděl policejní zdravotníky ošetřovat oběť, která podle něj vypadala jako běloch. List The New York Times s odvoláním na dva nejmenované svědky napsal, že se před událostí skupinka lidí pohádala s jinými lidmi v autě, pak začal kdosi střílet. Muž, který byl při střelbě zabit, měl prý na hlavě čepici se symboly skupiny Patriot Prayer, která je považována za sdružení bělošských rasistů.

Zakladatel skupiny Joey Gibson uvedl, že zastřelený byl přímo stoupencem Patriot Prayer a dobře ho znal. Gibson sám byl také v sobotu večer v Portlandu a dorazil na místo střelby krátce poté, co se incident odehrál. Přesná identita oběti zatím není oficiálně potvrzena, sociální sítě ovšem zaplavila zpráva, že jde o Jaye Bishopa. Tuto informaci na Twitteru sdílel i sám prezident Trump.

Policisté o případu mnoho informací nezveřejnili. Policejní šéf Chuck Lovell uvedl, že je na to zatím příliš brzy a policie má před sebou mnoho důležité práce, než bude schopna zjistit, co se stalo. „Pokud kdokoliv může poskytnout informace o tomto případu, žádám ho, aby se obrátil na naše detektivy. Toto násilí je zcela nepřijatelné a usilovně pracujeme na nalezení a zadržení zodpovědné osoby nebo osob.“

Z místa střelby existují i videozáznamy, které nyní kolují na internetu. Na těch je možné slyšet dvě po sobě jdoucí rány. Záběry pak zachycují muže ležícího na zemi, ke kterému se sbíhají lidé.

Násilí, které se v Portlandu odehrálo, odsoudil v neděli kandidát demokratů na amerického prezidenta Joe Biden. Zároveň vyzval Trumpa, aby přestal násilí lehkovážně povzbuzovat. Spojené státy se podle něj nesmí stát zemí, která je ve válce sama se sebou.

Trump ve svém čtvrtečním projevu k nominačnímu sjezdu republikánů o Portlandu mluvil jako o liberálním městě, jež ovládlo násilí. Následně o víkendu vychrlil řadu tweetů, v nichž otevřeně vyjádřil podporu svým stoupencům mířícím do Portlandu čelit protestujícím, které v pátek označil za anarchisty, agitátory, výtržníky a plenitele.

Prezident v příspěvcích mimo jiné zdůraznil nutnost nastolit ve městě „zákon a pořádek“. Veřejně také kritizoval tamního demokratického starostu Teda Wheelera. Toho dokonce vyzval, aby federální vládu požádal o pomoc se zvládnutím situace.

„Jste to vy, kdo stvořil nenávist a rozdělení,“ vzkázal Wheeler šéfovi Bílého domu. „Pokusil jste se nás rozdělit více než jakákoli jiná postava moderních dějin. A teď po mně chcete, abych zastavil násilí, které jste pomáhal stvořit.“

Reklama

Doporučované