Hlavní obsah

Útoky teroristů v Teheránu nepřežilo 12 lidí. Přihlásil se k nim Islámský stát

Dva teroristické útoky v Teheránu mají 12 obětíVideo: Ruptly

 

Reklama

Parlament a mauzoleum. Tyto dva cíle si vybraly teroristické skupiny pro svůj středeční útok v Teheránu.

Článek

Neznámí ozbrojenci vnikli do budovy íránského parlamentu a později do mauzolea ajatolláha Rúholláha Chomejního. Podle íránské státní televize IRIB, která se odvolává na místní úřady, útok nepřežilo dvanáct lidí. Dalších nejméně 42 lidí bylo zraněno.

Podle televize IRIB útočilo sedm nebo osm lidí, včetně sebevražedných atentátníků.

K dvojitému útoku v Teheránu se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). „Bojovníci Islámského státu zaútočili na (mauzoleum ajatolláha) Chomejního a íránský parlament," uvedl IS v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Šéf protiteroristického oddělení íránského ministerstva vnitra podle Reuters oznámil, že úřady zmařily další teroristický útok a zatkly třetí „teroristickou skupinu". Ministerstvo vyzvalo občany metropole, aby se vyhnuli prostředkům hromadné dopravy.

Obě místa jsou od sebe vzdálená několik kilometrů. Nejprve byla hlášena střelba z budovy íránského parlamentu. Podle jednoho z poslanců, jehož citovala agentura Reuters, vnikli do budovy tři útočníci vyzbrojení pistolí a dvěma útočnými puškami. Podle agentury Reuters zabili člena ostrahy.

Asi o půldruhé hodiny později zaútočili podle íránských médií „čtyři teroristé", včetně sebevražedné atentátnice, v Chomejního mauzoleu. Tady se nachází hrob tohoto vůdce islámské revoluce z roku 1979 a jsou zde uloženy také ostatky jeho syna.

Šíitský Írán je na straně místních vlád zapojen do konfliktů v Sýrii a v Iráku a jeho představitelé upozorňují pravidelně na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle.

Reklama

Doporučované