Hlavní obsah

Při útoku ozbrojenců na vesnici v Burkině Faso zemřelo nejméně 138 civilistů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Burkině Faso dnes začíná třídenní státní smutek za oběti největšího masakru civilního obyvatelstva v západní Africe od roku 2015. K hromadnému vraždění na severu země došlo v noci na pátek.

Článek

Ozbrojenci zabili při nočním útoku na vesnici v severní části Burkiny Faso nejméně 138 civilistů a další desítky jich zranili. Původní prohlášení vlády hovořilo o stovce obětí. Vláda po útoku vyhlásila třídenní státní smutek, který začal dnes. Své „znepokojení“ nad útokem již vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres. Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřil prezident země Roch Marc Kaboré, který akt odsoudil za „odporný“ a „barbarský útok“, píše AFP. Uvedl také, že bezpečnostní složky pátrají po vinících. Spáchané násilí přisoudila „teroristům“, nicméně žádná skupina se k němu dosud nepřihlásila.

Incident se odehrál v noci na pátek ve vesnici Solhan na hranicích s Nigerem. Útočníci tu kromě vraždění také vypalovali domy a zpustošili tržnici, uvádí se ve vládním prohlášení. Bilance obětí je podle něj pouze předběžná. Mezi oběťmi je nicméně i sedm dětí, informuje server Al-Džazíra.

„Několik raněných svým zraněním podlehlo a nacházíme další těla. Stále provizorní bilance je 138 mrtvých. Těla pohřbíváme do společných hrobů,“ uvedly místní úřady podle AFP. Dalších 40 lidí je podle mluvčího vlády Oesseniho Tamboura zraněno.

Podle agentury AFP jde o nejkrvavější útok v západoafrické zemi od roku 2015, kdy v zemi začali útočit radikální islamisté. Ti nejprve útočili na severu v blízkosti hranic s Mali, ale následně se přesunuli dále na východ.

Po započtení obětí tohoto zatím posledního útoku se celková bilance mrtvých v oblasti Sahelu od začátku roku přehoupla přes 500, řekla agentuře Reuters Corinne Dufková, ředitelka západoafrické pobočky organizace Human Rights Watch. „Džihádisté přijdou, přemohou civilní obranu a vykonají kolektivní trest na zbylém obyvatelstvu. Je to průběh, který jsme viděli letos všude,“ popisuje útok Dufková.

V uplynulých letech se v Burkině Faso zvýšil počet útoků radikálů, z nichž někteří jsou napojeni na teroristické organizace Al-Káida a Islámský stát. V dubnu při útoku ozbrojenců na východě země zemřeli dva španělští novináři a irský ochránce přírody. V květnu zemřelo při dalším útoku na východu země 30 lidí, píše britská BBC. Útoky nabírají na intenzitě od začátku letošního roku i v sousedním Mali a Nigeru.

V minulých dvou letech kvůli násilnostem v Burkině Faso své domovy opustilo 1,14 milionu lidí. Tato chudá země navíc poskytuje přístřeší asi 20 000 uprchlíků z Mali.

Reklama

Doporučované