Hlavní obsah

Při vyšetřování vraždy slovenského novináře Kuciaka nastal podle prokurátora výrazný posun

Posun ve vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.Video: Facebook.com, AP

 

Reklama

Podle slovenského generálního prokurátora nastal v kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové výrazný posun. Cílem únorového útoku podle něj byl patrně pouze Kuciak. Policisté zároveň pochybili při vyšetřování kauz italských podnikatelů.

Článek

Při vyšetřování únorové vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové nastal dost výrazný posun, cílem útoku byl patrně pouze Kuciak a nikoliv Kušnírová, řekl novinářům slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Prokuratura a policie podle něj pochybily při vyšetřování několika kauz spojovaných s italskými podnikateli, o kterých Kuciak ve svém nedokončeném článku psal.

„Podstatně se zúžily vyšetřovací verze. Téměř s jistotou se ustálilo, že objektem útoku byl pouze pan Kuciak a nebyla to jeho přítelkyně. Tento útok byl směřován výlučně na něj,“ uvedl Čižnár. Dodal, že Kušnírová byla „v nesprávné době na nesprávném místě“.

Dvojice byla zastřelena ve vlastním domě nedaleko Trnavy na západě Slovenska. Slovenská policie už krátce po vraždě jako nejpravděpodobnější motiv vraždy označila Kuciakovu investigativní práci.

Čižnár odmítl sdělit podrobnosti o postupu vyšetřování vraždy s odůvodněním, že nechce pachateli sdělovat informace, které vyšetřovatelé shromáždili.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyvolala v zemi politickou krizi, jež vyústila v demisi premiéra Roberta Fica a výměnu vlády, ve které ale zůstala většina ministrů Ficova kabinetu.

Generální prokuratura podle Čižnára také zjistila, že policie a prokurátoři pochybili v devíti ze zkoumaných 56 trestných případů, jež se týkaly osob a firem, o nichž ve svém nedokončeném článku psal Kuciak. V materiálu se novinář věnoval aktivitám italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také vazbám jednoho z nich na Ficovy blízké spolupracovníky.

„Nemáme se čím chlubit. Z devíti (pochybení) byla jedna chyba procesní, v osmi byly chyby skutkové – buď věci byly odmítnuty předčasně, nezákonně a některé z důvodů, které nechápu ani já,“ řekl Čižnár. Dodal, že kvůli zmiňovaným pochybením složil funkci jeden prokurátor a vůči dalšímu byl podán návrh na jeho odvolání. Šlo o pochybení například v případech podezření z daňových deliktů, kauzy budou znovu otevřeny.

Reklama

Související témata:

Doporučované