Hlavní obsah

Příběh nemocného chlapce, který zasáhl celý svět, nemá šťastný konec. Je pozdě, oznámili rodiče

Nemocný Charlie Gard bude odpojen od přístrojůVideo: AP

 

Reklama

Rodiče malého Charlieho Garda se rozhodli pro odpojení přístrojů. Na léčbu je příliš pozdě.

Článek

Jedenáctiměsíční Charlie Gard trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání. Kvůli tomu nemůže hýbat končetinami, nevidí ani neslyší. Po dlouhé právní tahanici mezi Británií a Spojenými státy, kde měl dostat šanci na experimentální léčbu, však jeho život končí. Kdyby se mu ale dostalo možnosti léčby dřív, jeho šance na život by existovala.

V pondělí se pro těžký krok rozhodli Charlieho rodiče poté, co americký doktor Michio Hirano usoudil, že nabídka experimentální léčby již nemá smysl. Poslední magnetická rezonance totiž ukázala, že právní bitva trvala příliš dlouho a teď je na léčbu v USA pozdě. Proto ho v nejbližších dnech odpojí od přístrojů, těsně před jeho prvními narozeninami.

„Tohle je pro nás jedna z nejtěžších věcí, kterou jsme kdy řekli. Chystáme se udělat tu nejtěžší věc, a to nechat našeho krásného malého Charlieho jít," řekl Charlieho otec Chris Gard v řeči na rozloučenou.

Charlie bude nyní přesunut na oddělení paliativní péče, kde bude moci důstojně zemřít. Před soudem, kde měl soudce projednat páté kolo případu, lidé skandovali slogany, ve kterých proklínali soudce nebo londýnskou nemocnici, kde Charlieho chtěli již v dubnu od přístrojů odpojit.

Případ zvedl v Británii velkou vlnu nevole. Lidé protestovali proti faktu, že si rodiče nemohou o osudu svého syna rozhodnout sami. Podporu chlapci v minulosti vyjádřili Donald Trump nebo papež František.

Připomeňte si případ Charlieho Garda:

Spor o léčbu dítěte s nevyléčitelnou nemocí. Video: Josef Mačí

Charlie Gard dostal americké občanství. Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované