Hlavní obsah

Přiblížil se návrat proplácení prvních tří dnů nemocenské

Rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Novela zákoníku práce, která ruší takzvanou karenční dobu, prošla v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Pokud uspěje, opět zavede placenou nemocenskou od začátku absence.

Článek

Zrušení karenční doby, tedy neproplácení prvních třech dnů nemoci, je důležité především pro ČSSD. Novela zákoníku práce je jednou z podmínek pro případný vstup sociální demokracie do vlády Andreje Babiše (ANO).

V Poslanecké sněmovně sice zákon prošel prvním čtením, někteří poslanci ale hlasovali pro návrh ODS, tedy pro jeho zamítnutí.

Pro zamítnutí zákona byla i TOP 09. „Jsme dlouhodobě proti zrušení karenční doby. Jsme přesvědčeni o tom, že se osvědčila. Před lety, když byla zavedena, tak se ukázalo, že se výrazně snížil počet lidí, kteří čerpali nemocenskou v prvních dnech nemoci,“ řekla Seznamu 1. místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Podle Adamové se ukázalo, že systém byl v Česku nadužíván. „Asi nepřekvapí, že dost často se nemocenská připojovala k víkendu. Zaměstnanci by podle novely, kterou připravila ČSSD, dostávali i v prvních třech dnech nemoci 60 procent platu,“ dodala.

Dnes jsou zaměstnanci první tři dny nemoci doma zadarmo. Náhradu platu poskytuje až od čtvrtého dne do dvou týdnů nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, poté platí stát.

Podle autorů novely by zavedení placených třech dnů nemoci vyšlo stát na zhruba 2,6 miliardy korun ročně. Nová pravidla, podle kterých by lidé dostávali první tři dny nemoci 60 procent mzdy, by mohla platit od léta 2019.

Reklama

Doporučované