Hlavní obsah
Online

V úterý zatím přibylo 44 případů

Foto: vlada.cz

Roman Prymula (vpředu) a Adam Vojtěch

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku v pondělí přibylo 111 nových případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Poprvé v květnu také denní nárůst překročil sto případů. Částečný vliv na to má rozšíření nákazy v Dole Darkov, kde se zatím nemoc potvrdila u 53 zaměstnanců.

- Od 26. května chce ministr vnitra otevřít většinu hraničních přechodů, kontroly policistů by byly jen namátkové. Rakousko souhlasilo se vzájemným otevřením hranic od půlky června, o podobném režimu se jedná se Slovenskem.

- Od úterý nově nemusejí nosit roušky na pracovišti lidé, kteří jsou vystavení rizikovému teplu, a lidé pracující v kancelářích, pokud budou dodržovat dvoumetrové rozestupy. Kompletní přehled nových opatření najdete zde.

Dění v souvislosti s koronavirem jsme sledovali i v pondělí:

  • Dnes přibylo zatím 44 nakažených, dvě třetiny lidí se už vyléčily

    V Česku za dnešek zatím přibylo 44 případů nákazy novým koronavirem, od vypuknutí epidemie jich testy odhalily celkem 8630. Z nemoci covid-19 se už vyléčily bezmála dvě třetiny nakažených. K dnešnímu večeru se podle webu Ministerstva zdravotnictví uzdravilo 5725 lidí, což je o víc než osmdesát víc, než uváděly ranní statistiky. Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dnes překročil hranici tří set, v 17:30 evidovala Česká republika 302 obětí.

    Zemřelo tak zhruba 3,5 procenta z lidí, u nichž testy nemoc prokázaly. Dvě úmrtí připadají podle ministerstva na dnešek. Aktuálně se s nemocí potýká 2603 lidí, u většiny z nich má covid-19 mírný průběh. V nemocnici bylo podle posledních údajů 169 nakažených, 33 hospitalizovaných bylo ve vážném stavu a potřebovalo intenzivní péči. Počet vážných případů je už týden pod čtyřiceti.

  • Ministr: Více případů může být kvůli testům horníků i v dalších dnech

    Vyšší počet nových případů covid-19 může přibývat kvůli plošnému testování stovek horníků OKD na Karvinsku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i v dalších dnech. „Zatím je záchyt asi 11 procent z testovaných, což není málo. Nemůžeme vyloučit, že ještě nějaký počet nakažených tam bude,“ řekl ministr k situaci v OKD. Podle něho jde o dobrou zprávu, protože nakažené se daří odhalovat, testují se i jejich příbuzní.

  • Příspěvek pro OSVČ a malé firmy podle MF bude stát 39,5 miliardy

    Vyplácení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a malým společnostem s ručením omezeným bude mít na státní rozpočet dopad 26,1 miliardy korun, na daňové příjmy obcí 9,9 miliardy a krajů 3,5 miliardy korun. Jde tak celkem o 39,5 miliardy korun. Vyplývá to z otevřeného dopisu, který zaslala ministryně financí Alena Schillerová předsedovi Svazu měst a obcí ČR Františku Luklovi a předsedovi Sdružení místních samospráv ČR Stanislavu Polčákovi v reakci na jejich kritiku. Dopis ministerstvo zveřejnilo na internetu. Zároveň ministryně uvedla, že její úřad je připraven podpořit rozpočty krajů, měst a obcí dotacemi na investice.

  • Ochranné pomůcky pro Zlínský kraj stály asi 170 milionů

    Ochranné pomůcky, které Zlínský kraj v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru obdržel od státu, případně je sám nakoupil, přišly v součtu téměř na 170 milionů korun. Od státu jich bylo asi za 153 milionů korun, z vlastního rozpočtu za ně kraj vyúčtoval zhruba 12 milionů korun. Další peníze ještě bude kraj vyúčtovávat, řekl novinářům po zasedání krizového štábu Zlínského kraje hejtman Jiří Čunek.

  • Vojtěch předpokládá, že Prymula skončí ve funkci na konci května

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předpokládá, že jeho náměstek Roman Prymula skončí ve funkci na konci května, jak sám avizoval. Všechny informace se ministr dozvěděl z médií, což považuje za zvláštní. S Prymulou o tom ještě osobně nemluvil. „Předpokládám, že na ministerstvu skončí na konci května tak, jak avizuje. Ale zatím mě sám neinformoval. Myslím, že věci by se primárně měly řešit u stolu, ne přes média,“ řekl novinářům. Byl by rád, kdyby Prymula s resortem dál externě spolupracoval jako expert. Prymula chtěl z ministerstva odejít už v březnu, k setrvání ho podle jeho vyjádření přemluvil premiér Andrej Babiš (ANO). S ním také svůj případný odchod řeší v současné době.

  • Pražský hrad dočasně zruší vstupní kontroly do areálu

    Pražský hrad dočasně zruší plošné kontroly při vstupu do areálu, budou jen namátkové. Areál Pražského hradu se po opatřeních spjatých s epidemií nového typu koronaviru znovu otevře pro veřejnost od pondělí. Kontroly turistů při vstupu Pražský hrad zavedl v létě 2016, opatření od počátku čelilo silné kritice. Hrad dnes také oznámil, že od pátku 29. května do 1. června budou všechny prostory přístupné zdarma.

  • V Thomayerově nemocnici podali favipiravir dosud čtyřem pacientům

    Experimentální lék favipiravir podali v Thomayerově nemocnici v Praze dosud čtyřem pacientům s nákazou covid-19. Nemocní byli ve vážném stavu. V současné době se lék favipiravir aplikuje jednomu pacientovi na plicní klinice. Jeden pacient, jemuž byl lék podávaný již dříve, je nyní na ARO na plicní ventilaci. U dvou pacientek, které se favipiravirem léčily, se zdravotní stav zlepšil. „Zlepšení u dvou jmenovaných pacientek však nelze přisoudit pouze léku favipiravir. Pacientky byly léčeny kombinací léčiv s protivirovým či protizánětlivým účinkem, tedy plaquenilem a azitromycinem, a jedna z nich i krevní plazmou. Počet pacientů je velice malý, a nelze tak podle něj přijímat nějaké ucelené závěry,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

  • Výzkum: Práce z domova tlumila jiné činnosti, snížila riziko viru

    Zavedení práce z domova mělo pozitivní vliv na snížení rizika šíření nákazy novým koronavirem. Lidé, kteří měli takzvaný home office, utlumili totiž víc než ostatní i jiné aktivity a kontakty. Chodili třeba méně nakupovat. Ukázal to výzkum o chování v době epidemie. Výsledky dnes na vědecké videokonferenci Iniciativy Model AntiCOVID19 představil sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research. Podle expertů by tak práce z domova mohla hrát roli při snížení dopadů případné druhé vlny nemoci covid-19.

  • Komerční banky se mohou do 25. května hlásit k programu COVID III

    Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zveřejnila výzvu pro komerční banky na záruční program COVID III. Hlásit se mohou do 25. května. Následně s těmi, které projeví zájem, bude ČMZRB podepisovat smlouvy. Podnikatelé, kteří mají o úvěr se státní zárukou zájem, mohou se svými bankami už nyní zahájit jednání.

  • Ústavní soud odmítl další stížnost na koronavirová opatření

    Ústavní soud odmítl další stížnost na koronavirová opatření vlády a Ministerstva zdravotnictví. Mířila mimo jiné proti povinnosti nosit roušky nebo proti omezení pohybu pendlerů. Autorka stížnosti byla přesvědčena, že kvůli vyhlášení nouzového stavu a vyhlášení dalších opatření byla porušena její ústavně zaručená práva, konkrétně právo na zachování lidské důstojnosti, právo na svobodu pohybu i právo na spravedlivý proces. Soud stížnost odmítl z procesních důvodů. V některých bodech stížnosti soud vyhodnotil, že mu projednání návrhu nepřísluší, v další části nebyla podle jeho rozhodnutí stěžovatelka oprávněna stížnost podat.

  • Počet zemřelých s koronavirem překročil 3 stovky

    Počet zemřelých, kteří byli nakaženi koronavirem, v Česku překročil 3 stovky. Během úterý zatím zemřeli tři lidé s nemocí covid-19. Zemřelých je tak 301.

  • Babiš nesouhlasí se záchranným programem EU

    Český premiér Andrej Babiš (ANO) se staví kriticky k návrhu Francie a Německa na evropský záchranný program po pandemii koronaviru o objemu 500 miliard eur (13,8 bilionu korun). Vadí mu, že by peníze měly jít přednostně nejvíc postiženým zemím. „Bylo by nespravedlivé, kdybychom kvůli tomu, že jsme byli úspěšní, byli penalizováni,“ řekl premiér.

  • Babiš: Hranice se sousedy by se měly otevřít 15. června

    Premiér Andrej Babiš (ANO) by považoval za ideální, aby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely současně 15. června. Novinářům to řekl po jednání prostřednictvím videokonference s premiéry zemí visegrádské čtyřky a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Cestovat by se podle něj mělo mezi těmito zeměmi volně jako před koronavirovou epidemií. Česko má o prostupnost hranic zájem, ale detaily ještě nejsou domluvené, dodal.

  • Přibylo nejméně firem za 10 let

    V dubnu v ČR přibylo 455 obchodních společností, což je nejméně za deset let. Vzniklo jich 1707, nejméně od září roku 2012. Zároveň zaniklo 1252 firem, tedy podobný počet jako v uplynulých měsících. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

  • Za nárůstem případů je Darkov, tvrdí Maďar

    Pondělní nárůst nových případů covid-19 je podle epidemiologa Maďara následkem zejména ohniska v Dole Darkov, kde se nákaza potvrdila už u 82 lidí. „Vzhledem k tomu, že je to následkem zejména jednoho významného ohniska nákazy v OKD ve Slezsku, kde se to vyskytuje hlavně u nerizikové části populace, není z hlediska epidemiologické situace v celé ČR tato věc zatím významná,“ uvedl Maďar.

  • Německo a V4 chtějí rychlé ukončení kontrol

    Německo a země Visegrádu (V4) jsou pro to, aby se omezení na hranicích odbourala, jakmile to vývoj pandemie dovolí. Po videokonferenci s premiéry čtveřice středoevropských zemí to v tiskové zprávě uvedl mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Merkelová v úterý také bilaterálně jednala s českým premiérem Andrejem Babišem. I na tomto jednání se znovu debatovalo o otevření hranic.

  • Závažnost dopravních nehod při nouzovém stavu vzrostla o 22 procent

    Závažnost dopravních nehod na tuzemských silnicích během nouzového stavu vzrostla. I přes meziroční snížení celkové nehodovosti téměř o třetinu se podíl usmrcených na počet nehod zvýšil o 22 procent. Celkem v období od 12. března do 18. května, kdy trval v ČR nouzový stav, přišlo o život na tuzemských silnicích 76 lidí, meziročně o 13 méně. Dnes o tom informovalo Centrum dopravního výzkumu (CDV).

  • V Thomayerově nemocnici jsou dva senioři s nemocí covid-19

    Na stanici Oddělení Geriatrie a následné péče v Thomayerově nemocnici v Praze jsou nyní dva pacienti s nemocí covid-19. Ostatní pacienti na tomto oddělení jsou negativní. Na geriatrii je obsazeno 87 lůžek, zákaz návštěv stále trvá. Od konce března bylo oddělení uzavřeno kvůli potvrzené nákaze pacientů geriatrie. Jeden nakažený, pětasedmdesátiletý muž, zemřel 25. března.

  • Koronavirus je už potvrzený u 82 zaměstnanců Dolu Darkov

    Testy na nákazu novým koronavirem prokázaly jeho výskyt zatím u 82 zaměstnanců společnosti OKD a šesti jejich příbuzných. Všichni zaměstnanci pracují v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienici mají zatím výsledky zhruba 600 vzorků, které pracovníkům dolu odebrali, dalších asi 300 testů ještě není hotových, uvedla dnes Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě (KHS MSK). „Vzhledem k uvedeným vysokým počtům pozitivních výsledků se vedení KHS MSK sejde s vedením OKD k projednání dalších preventivních opatření vedoucích k eliminaci nárůstu onemocnění covid-19,“ uvedla ředitelka KHS MSK Pavla Svrčinová.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy