Hlavní obsah

V Česku je nové ohnisko koronaviru, proto výrazně stoupl denní nárůst

Foto: Profimedia.cz

Mezi zaměstnanci dolu na Karvinsku je již 82 nakažených.

Reklama

aktualizováno •

O víkendu se rekordně málo testovalo. Začátek týdne však ukázal na nové ohnisko nákazy, které dramaticky změnilo statistiky.

Článek

Počet pozitivně testovaných případů infekce covid-19 v pondělí znatelně narostl. Z dřívějších dubnových hodnot, které se pohybovaly v průměru okolo 45 případů na den, stoupl v úterý počet na 111.

S náhle vysokým počtem pozitivně testovaných souvisí situace v Dole Darkov v Karviné. Nákaza byla zatím potvrzena u celkem 82 zaměstnanců a šest rodinných příslušníků, z toho u jednadvaceti se nákaza potvrdila už v pondělí. K úternímu dopoledni přibylo dalších 61 případů.

Vyšší počet nových případů covid-19 může přibývat kvůli plošnému testování stovek horníků OKD na Karvinsku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i v dalších dnech. „Zatím je záchyt asi 11 procent z testovaných, což není málo. Nemůžeme vyloučit, že ještě nějaký počet nakažených tam bude,“ řekl ČTK ministr k situaci v OKD. Podle něho jde o dobrou zprávu, protože nakažené se daří odhalovat, testují se i jejich příbuzní.

Dosud bylo otestováno nejméně 600 lidí a v plánu je provedení ještě zhruba 300 dalších PCR testů. Kolik osob bude muset kvůli kontaktu do karantény, není zatím jasné.

Ohniska neznamenají celou republiku

S podobnými ohnisky v rámci relativně uzavřených komunit se potýkají i ostatní země, nejen Česká republika. V Jižní Koreji se odehrál případ jednoho muže, který je kvůli návštěvě několika klubů spojen s nákazou přes stovky lidí. V takových případech hraje klíčovou roli trasování všech kontaktů a jejich řádná karanténa. Podobně bylo v zemi odhaleno ohnisko ze začátku pandemie, kdy 60 % všech případů bylo přičteno členům jedné náboženské sekty.

Momentálně se v České republice objevuje jedno podobné ohnisko, které na celorepublikových číslech způsobuje dramatický nárůst, a sice zmíněný Důl Darkov. I když čísla viditelně mění celorepublikové statistiky, jde o jedno konkrétní místo a komunitu zaměstnanců dolu, kteří mohou být v blízkém a pravidelném kontaktu.

„Vzhledem k tomu, že je to následkem zejména jednoho významného ohniska nákazy v OKD ve Slezsku, kde se to vyskytuje hlavně u nerizikové části populace, není z hlediska epidemiologické situace v celé ČR tato věc zatím významná,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

Vztahovat ohnisko na celorepubliková data je komplikované. Poměr pozitivních případů z celkového počtu testů se sice navýšil na 1,5 %, minimálně v Dole Darkov jde ale o cílené testování osob, které byly viru nejspíš vystaveny. Mezi všechny testy se totiž počítají i opakované testy u stejných osob nebo například kontrolní testy zdravotníků. Předchozí den, kdy odhalených případů bylo jen dvacet, byl zároveň dnem s nejnižším počtem provedených testů za poslední měsíc.

Podobně cíleně se testovalo na počátku března, kdy poměr dosahoval až k 10 %.

Nákaza se podle šéfky moravskoslezské krajské hygieny Pavly Svrčinové prokázala v různých profesích těžební společnosti. „Například v důlní dopravě, úpravně, odtěžení, přípravě, povrchu, prádle,“ uvedla. Důlní prostředí je navíc pro nový koronavirus podle řady poznatků příznivé.

„V současné chvíli jsme se rozhodli testovat horníky z důlních pracovišť, kteří přišli do kontaktu s nemocnými kolegy,“ říká Švrčinová. Na důl navazuje i úpravna uhlí, která má 1800 zaměstnanců.

Mezi nakaženými horníky jsou jak Češi, tak Poláci. Jestli se do oblasti virus dostal od severních sousedů, není podle mluvčí OKD Nadi Chattové jasné. Poláci museli na svém území kvůli pandemii zastavit těžbu na vybraných místech právě kvůli šíření koronaviru.

V Moravskoslezském kraji od počátku epidemie nemocí covid-19 onemocnělo 1 248 lidí. Z nemoci se vyléčilo 798 osob. Počet úmrtí je 48.

V České republice opět roste číslo R, které ukazuje, jakou rychlostí se koronavirus šíří ve společnosti. V současné době má hodnotu 1,2 což znamená, že nákaza se opět rozšiřuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované