Hlavní obsah

Co udělá velká vlna uvolňování s koronavirem. Data ze zahraničí varují

Foto: Profimedia.cz

V USA lidé protestují proti opatřením, odborníci však varují proti zbrklému ustupování.

Reklama

V Jižní Koreji a Německu, zemích, které jsou globálně považovány za příklad zvládnutí epidemie koronaviru, se objevuje opětovný nárůst nových případů.

Článek

Počet nově pozitivních případů v Jižní Koreji se momentálně pohybuje okolo třiceti denně. To se sice může zdát jako málo, Jižní Korea se ale ještě před pár dny mohla chlubit zhruba třemi novými případy nakažených za den.

Rychlá jihokorejská reakce

Starosta hlavního města Soulu Park Won-soon zakázal v reakci na opětovný nárůst případů provoz nočních klubů a barů. Nové případy jsou totiž spojeny s nočními podniky v soulské čtvrti Itaewon-dong. Celkem se zde objevilo 75 nových případů během několika dní.

V rozhovoru pro místní rádiovou stanici KBS řekl starosta Park, že vláda rychle získala jména všech 5 517 lidí, kteří podniky navštívili. S polovinou z nich je nyní v kontaktu.

Nárůst přišel po jihokorejském uvolnění několika opatření. Mezi ně patřilo právě otevření nočních diskoték a klubů. Jde konkrétně o případ jednoho mladého muže, který během minulého týdne navštívil tři noční kluby ve čtvrti Itaewon-dong. Později byl pozitivně testován na koronavirus. Počet případů přímo spojených s tímto mužem je podle jihokorejské CDC momentálně 54.

V Německu roste reprodukční číslo

Také Německo se vypořádává s pandemií koronaviru dosud v mezinárodním srovnání úspěšně. Díky rozsáhlému testování, připravenosti zdravotnictví i brzy přijatým opatřením měla Spolková republika kapacitu dokonce na to, aby pomáhala zemím, kde byly nemocnice přetížené.

Němci i díky přístupu k podstatně podrobnějším datům, než jsou k dispozici například v Česku, mohli sledovat, jak i díky opatření koronavirus v zemi neřádí tak jako třeba v Itálii nebo Španělsku. Podle německého virologa Christiana Drostena pak mají lidé paradoxně pocit, že země zareagovala zbytečně předčasně, a dožadují se opětovného uvolnění situace. Politické a ekonomické lobbistické skupiny vytváří tlak na vládu, aby se co možná nejrychleji omezení rušila. Vědci samotnému chodí výhrůžky smrtí, nebo příběhy, jak lidé nezvládají živit rodiny.

„Federální plán je opatření zmírnit, ale protože spolkové země si nastavují vlastní pravidla, obávám se velké kreativity v interpretaci těchto plánů,“ řekl Drosten v rozhovoru pro deník The Guardian. „Obávám se, že reprodukční číslo znovu vzroste a budeme tu mít druhou vlnu,“ uvedl v článku z 26. dubna.

O dva týdny později se ukázalo, že mohl mít pravdu. S tím, jak se nařízení zmírňovala, začalo v zemi opět růst reprodukční číslo ukazující, kolika lidem průměrně předá virus jeden nakažený. Před posledním velkým uvolňováním, při kterém se otevřely velké obchody, školy nebo restaurace a bary, bylo R podle Ústavu Roberta Kocha 0,65. Za necelý týden však relativně rychle narostlo a včera bylo třetí den v řadě vyšší než 1. To v praxi znamená, že se virus ve společnosti opět šíří.

Vědci však upozorňují, že je třeba k číslům přistupovat s opatrností. Výpočet hodnoty R totiž vychází z dat, která jsou stará zhruba týden.

Poslední vlna otvírání by se tak na číslech zatím nemusela ukázat, i když podle vědců může růst ukazovat začátek trendu. „Jsou zde indicie, že reprodukční číslo opět narůstá, a pokud se podíváme, jak se lidé ve velkým městech chovají, ani mne to nepřekvapuje,“ řekl pro The Guardian profesor Thomas Hotz z univerzity v Ilmenau.

Trumpův epidemiolog varuje Ameriku

Před možnou druhou vlnou varují i odborníci ve Spojených státech. Například hlavní epidemiolog Anthony Fauci se vyjádřil proti příliš zbrklému uvolňování opatření. Takový krok by podle něj mohl mít za následek „zbytečné utrpení a smrt“. V USA se objevila třetina případů z celkového čísla celosvětově nakažených, aktuálně s nemocí bojuje přes milion Američanů a země hlásí přes 80 tisíc mrtvých na covid-19. Přesto sílí tlak na zrušení všech epidemiologických opatření.

Podle lékaře Thomase R. Friedena i tento tlak hraje velkou roli v určení podoby dalších dní. „Opatření neuvolňujeme na základě vědeckých poznatků,“ řekl bývalý ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí z doby vlády Baracka Obamy. „Otevíráme na základě politiky, ideologií a tlaku veřejnosti. A myslím, že to skončí špatně,“ uvedl Frieden pro NY Times.

Jak bude vypadat „druhá vlna”?

Řada odborníků se tak obává druhé vlny koronaviru. Sami však zatím nevědí, jak bude vypadat, kdy přijde a jestli vůbec. Svou roli v ní například mohou hrát mutace koronaviru, které se v současné době šíří po planetě. Ve Spojených státech a Británii vědci popsali variantu s pracovním názvem D614G, která se již nyní stává dominantní a mohla by způsobit rychlejší šíření nemoci.

Výzkum však zatím neprošel recenzním řízením ani nebyl publikován. Podle profesora Francoise Ballouxe z University College London „mutace samy o sobě nejsou nic špatného a nic nenasvědčuje tomu, že by SARS-CoV-2 mutoval rychleji nebo pomaleji, než se očekávalo“. Zároveň také pro BBC dodal, že zatím „nemůžeme říct, jestli se stává více či méně smrtelným nebo nakažlivým“.

Sledování změn virů je velmi důležité pro vývoj protilátek. Například očkování proti chřipce se musí měnit každý rok v závislosti na tom, který kmen se zrovna šíří populací. Obrana proti druhé vlně však bude velmi podobná jako nyní. Základem bude důkladná hygiena a ochrana sebe sama i blízkých. Důležité bude také se připravit jak po mentální, tak po praktické stránce, píše Business Insider.

Jak uvolňuje opatření Česká republika?

Za hranicemi se postupně ukazuje, že ke zkrocení možné druhé vlny je důležité mít dostupná data a analýzy pravděpodobných reakcí na uvolnění opatření. Státy pak mohou rychle reagovat na vývoj a uvolňování efektivně brzdit nebo urychlovat podle naplánovaných scénářů.

Seznam Zprávy se už dva týdny marně dotazují Ministerstva zdravotnictví na detaily ohledně dat týkajících se infekce covid-19. Ani data, na základě kterých je prováděno uvolňování protiepidemických opatření, nejsou veřejnosti známá.

Reklama

Související témata:

Doporučované