Hlavní obsah

Přibylo 147 nakažených. Šíření viru zrychluje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V pondělí dopoledne začnou fungovat první dvě očkovací centra, kde není nutná registrace.

Článek

V neděli odhalily laboratoře v Česku 147 nových případů nákazy koronavirem. Je to přibližně o čtyřicet více než před týdnem.

Podle čerstvých údajů ministerstva zdravotnictví znovu stouplo reprodukční číslo. Aktuální hodnota činí 1,46.

V Praze se dnes otevřou dvě očkovací centra, kam mohou lidé přijít pro vakcínu bez předchozí registrace. Na hlavním nádraží dostanou dospělí zájemci látku od firmy Johnson & Johnson, které stačí jen jedna dávka. V OC Chodov získají vakcínu od Pfizer/BioNTech, mohou ji dostat lidé od 16 let. Fungovat budou obě centra každý den, na nádraží od 12:00 do 19:00, v nákupním středisku od 10:00 do 20:00 v pracovní dny, do 19:00 o víkendu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že očkovaní v těchto centrech se mohou zúčastnit slosování o ceny. Jednou týdně mohou získat mobilní telefon iPhone 12, tenisky Converse nebo poukazy na herní platformu Steam.

Do soboty bylo v Česku alespoň jednou dávkou očkováno téměř 49 procent populace, dokončené očkování má asi 35 procent lidí. Zatímco mezi seniory nad 70 let je alespoň jednou dávkou očkováno přes 80 procent populace, u třicátníků je to méně než 40 procent a v nižších věkových skupinách ještě méně. Nízká proočkovanost a více sociálních kontaktů jsou podle odborníků i za nárůstem počtu nových případů, které se objevují zejména mezi mladými ve věku 16 až 29 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované