Hlavní obsah

Přibylo 288 případů, Řekové pro nejbližší týdny nepovažují Česko za bezpečné

Foto: Marko Erd/SME

Ilustrační foto.

Reklama

Denní nárůst případů covidu-19 v ČR se v úterý opět zdvojnásobil. Lidé se většinou léčí doma.

Článek

Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku se v úterý oproti pondělí zdvojnásobil, přibylo 288 pozitivně testovaných.

Kvůli růstu počtu nakažených zavedlo Řecko pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska povinné testy, opatření platí od 17. srpna. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je šance, že Řecko zase ČR vrátí na seznam bezpečných zemí nejspíš za dva týdny.

Od začátku epidemie potvrdily laboratoře onemocnění covidem-19 u 18 783 obyvatel ČR, přes 70 procent nakažených se už z choroby vyléčilo a 391 zemřelo. Aktuálně nemocných je tak 5 170. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30.

V pondělí evidovaly laboratoře 140 nových případů. V minulém týdnu ve všedních dnech se nárůst pohyboval od pondělních 209 až po pátečních 322 pozitivních testů, což byl třetí nejvyšší nárůst od začátku epidemie v Česku. V sobotu a neděli pak stejně jako o minulém víkendu klesl přírůstek nakažených pod 200.

V nemocnicích se podle posledních údajů k pondělí léčilo 131 pacientů, stav 24 hodnotí lékaři jako těžký. Podle epidemiologů je důležité, že počet hospitalizovaných razantně nepřibývá. Nejvíce lidí s covidem-19 se v nemocnicích léčilo v první polovině dubna. Maximem bylo 437 hospitalizovaných k 9. dubnu. Ve druhé polovině dubna začaly počty pacientů výrazně klesat, od začátku června se pohybují v rozmezí zhruba od 70 do 130.

Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel tam ale klesá. Zatímco podle pondělních podvečerních údajů to bylo 82 lidí, podle posledních údajů ministerstva je to zhruba 48 nakažených. Následuje Klatovsko s 38 případy a město Praha téměř s 26 případy. Přes 20 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel mají ještě okresy Praha-východ a Kolínsko. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený v okresech Sokolov, Tachov, Rokycany, Děčín, Jeseník a Bruntál.

Reklama

Související témata:

Doporučované