Hlavní obsah
Online

Nový případ v domově důchodců. Do karantény jde na 500 lidí

Foto: Profimedia.cz

Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Aktuální dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Česku se denní přírůstek potvrzených případů koronaviru i po víkendu drží pod dvoustovkou, v pondělí přibylo 140 pozitivních testů. Od začátku epidemie potvrdily laboratoře onemocnění covid-19 u 18 494 lidí, z nich 13 017 se z nemoci vyléčilo a 389 zemřelo. Aktuálně se tak s nemocí potýká 5088 lidí.

- Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covid-19 za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel tam ale klesá.

- U jedné pracovnice krajského domova seniorů Domova U Biřičky v Hradci Králové byl potvrzen covid-19, zařízení je v karanténě. Domov U Biřičky je největší zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji, podle hejtmana má 330 klientů a 210 pracovníků. Tento týden by měli projít testy na covid-19 lidé, kteří se s nakaženou setkali.

Dění jsme sledovali také v pondělí

  • Žádosti do programu COVID-KULTURA bude ministerstvo přijímat od 18. srpna

    Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem kultury dnes na webu zveřejnilo výzvu k programu COVID-KULTURA. Žádosti bude možné podávat od 18. srpna do 18. září. Přijímat se budou pouze elektronicky. Na program COVID-KULTURA je vyčleněno 900 milionů korun. Žadatelé budou moci získat až polovinu uznatelných výdajů za zrušené či přesunuté akce. Maximální výše podpory činí pět milionů korun na žadatele. Program má kompenzovat pořadatelům kulturních akcí výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. V přímé souvislosti s vládními opatřeními musely být ale zrušeny nebo přesunuty. Mezi uznatelné výdaje patří ty, které byly vynaloženy marně a není možné je využít na jinou akci.

  • Pracovnice domova se podle hejtmana nakazila od účastníka „megakýbl párty“

    Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána (ČSSD) se covid pozitivní pracovnice domova důchodců U Biřičky v Hradci Králové nejspíš nakazila od účastníka, slovy hejtmana, „megakýbl párty“ v Chorvatsku. Domov pro seniory má nyní bez výjimky zakázané návštěvy a pozastavil i příjem nových klientů. Ochrannými pomůckami je zařízení podle ředitelky Daniely Luskové vybaveno na jeden měsíc.

  • Nárůst případů covid-19 v Praze dál kolísá mezi 30 až 50 denně

    Denní nárůst případů nemoci covid-19 v Praze dále kolísá zhruba mezi 30 až 50. Na těchto hodnotách se vytrvale drží už od konce července, kdy krátce vystoupal nad 100. Za posledních 24 hodin přibylo v Praze 46 lidí nakažených koronavirem. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00. Počet zemřelých lidí s covid-19 se nezměnil, už od začátku minulého týdne zůstává na 105.

  • Některé CK přispějí klientům na test na covid-19 do Řecka

    Některé cestovní kanceláře klientům, kteří s nimi pojedou do Řecka, přispějí na test na koronavirus. CK Alexandria zaplatí test všem klientům s odjezdem od 17. srpna, ale jen do výše 1674 korun, kterou stanovilo Ministerstvo zdravotnictví jako maximální sumu za tento test, řekl dnes ČTK marketingový ředitel CK Petr Šatný. Ve fakultních a krajských nemocnicích je cena za test 1756 korun. Soukromá odběrová místa si mohou účtovat i více. CK Čedok podle své mluvčí Evy Němečkové přispěje na test 1500 korun, ale jenom na nově zakoupené zájezdy do Řecka s odjezdem od 17. srpna.

  • Zlínský kraj podpořil návrh zákona o kompenzaci výpadku příjmů

    Zastupitelé Zlínského kraje dnes svým hlasováním podpořili návrh zákona o kompenzaci výpadku daňových příjmů krajů v souvislosti s koronavirovou pandemií. Připravil jej Liberecký kraj, zákon podporuje také například Praha. Návrh pro kraje žádá příspěvek 500 korun na obyvatele, dohromady je to přes 5,3 miliardy korun. Kraje odhadují propad svých příjmů v souvislosti s koronavirem zhruba na 20 miliard korun.

  • FN Olomouc rozšíří provozní dobu odběrového místa

    Fakultní nemocnice Olomouc kvůli povinným testům pro české turisty mířící do Řecka rozšíří od čtvrtka provozní dobu svého odběrového místa na vyšetření covid-19, aby uspokojila zvýšenou poptávku po této službě. Odběrové místo bude otevřeno ve všední dny od 07:30 do 15:00, z toho pro samoplátce od 11:00 do 12:00 a od 12:30 do 15:00. O sobotách bude středisko v provozu mezi 08:00 a 12:00, kdy bude k dispozici výhradně samoplátcům.

  • Pracovníky jihlavského Alzheimercentra čeká hromadné testování

    Hygienici nechají ve středu otestovat všechny pracovníky jihlavského Alzheimercentra, kde dřív onemocnělo covidem-19 kromě zaměstnanců také 41 klientů. Přes 30 z nich už je vyléčených. ČTK to řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě. Výsledky testů zaměstnanců budou zřejmě ve čtvrtek. V Alzheimercentru pracuje asi 60 lidí. „Měli se testovat všichni pracovníci, kteří nebyli pozitivní a končí jim karanténa, ale vypadá to, že se vezmou pro jistotu úplně všichni,“ řekl Kos. Už dřív hygienici uvedli, že mezi nemocnými je 19 pracovníků centra.

  • Cestovní kanceláře: Klienti zájezdy do Řecka nestornují

    Čeští turisté, kteří mají koupené zájezdy do Řecka, je podle cestovních kanceláří a agentur nemají zájem kvůli povinnému testování na covid-19 stornovat. Zjišťují podrobnosti o odběrných místech nebo cenách testů. Většina cestovních kanceláří zatím oficiální vyjádření ke stávající situaci nezveřejnila. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur nemají klienti v tomto případě nárok na bezplatné zrušení pobytu. Test na covid-19 si musejí hradit na vlastní náklady. Storno poplatky se řídí jednotlivými smlouvami o zájezdu.

  • Odkaz na formulář o výsledku testu na covid-19

    Formulář pro potvrzení výsledku testu na covid-19, který bude pro Čechy od pondělí povinný při cestě do Řecka, naleznete na webu Ministerstva zdravotnictví. Ke stažení je na tomto odkazu.

  • Rážová: Cestující do Řecka budou mít při odběrech přednost

    V každém kraji bude jedno odběrové místo s posílenou testovací kapacitou pro cestovatele do Řecka, většinou při krajské nebo fakultní nemocnici. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je lidí, kteří mají zaplacené zájezdy od 17. srpna do konce září, asi 32 000. Cestovní kanceláře, jež lety do Řecka organizují, mají ministerstvu na e-mail crtexterni@mzcr.cz hlásit počet klientů podle bydliště a času odletu. „Lidé se nemusí dopředu registrovat na odběrovém místě přes jeho rezervační systém. Bylo by dobré, kdyby měli potvrzení o zaplaceném zájezdu nebo ubytování v Řecku. Aby to nebylo zneužíváno,“ řekla Rážová. Podle ní mají lidé využít testovací místo ve svém kraji, kde to zajišťuje fakultní nebo krajská nemocnice. Odběr i test v laboratoři podle ní proběhnou přednostně. Od převzetí vzorku v laboratoři to trvá nejméně šest hodin. Lidé si ale musí test zaplatit sami.

  • MMR získalo notifikaci na COVID lázně

    Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) získalo notifikaci Evropské komise na program COVID lázně. Díky ní se zvýší objem lázeňských poukazů, které budou moci lázeňská zařízení přijmout. U lázní však bude nutné ověřit volnou kapacitu, zařízení totiž musejí mít blokovaná lůžka pro pacienty, jimž pobyt hradí pojišťovna. Ministerstvo příští týden zveřejní výzvu k podání žádosti o dotaci. Zároveň upřesní podmínky pro zájemce o využití poukazu na pobyt se státním příspěvkem.

  • Hráč pražské Slavie má koronavirus, tým končí soustředění

  • Plzeňský pivovar ruší svůj festival Pilsner Fest

    Plzeňský pivovar letos kvůli nejisté epidemiologické situaci ruší svou tradiční oslavu uvaření první várky piva Pilsner Urquell, říjnový festival Pilsner Fest. Na akci, která se koná v areálu pivovaru i v centru města, chodí každoročně kolem 50 000 až 60 000 lidí. Letos ji ale pivovar kvůli nestálé situaci v souvislosti s koronavirovou epidemií odloží na příští rok. „Přestože jsme intenzivně pracovali na úpravě formátu letošního Pilsner Festu, aby splňoval aktuální hygienická a bezpečnostní opatření, vhledem k nepříznivé epidemiologické situaci jsme se rozhodli jej nakonec zrušit. Budeme rádi, když s námi lidé letos oslaví narozeniny slavného plzeňského ležáku třeba ve své oblíbené hospodě,“ řekl marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik.

  • Reakce na řecké opatření, odběrových míst bude víc

    Česko posílí kapacity odběrových míst. Reaguje tak na nové opatření Řecka, podle kterého se do země dostanou od pondělí pouze Češi s negativním testem na covid-19.

  • V domově důchodců U Biřičky má covid-19 jedna pracovnice

    U jedné pracovnice krajského domova seniorů U Biřičky v Hradci Králové byl potvrzen covid-19, zařízení je v karanténě. Novinářům to dnes řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Domov U Biřičky je největší zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji, podle hejtmana má 330 klientů a 210 pracovníků. Tento týden by měli projít testy na covid-19 lidé, kteří se s nakaženou setkali.

  • V Moravskoslezském kraji se koronavirem nově nakazilo 15 lidí

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 15 lidí nakažených koronavirem. Je to méně než v neděli. Nejvíce případů je stále z Frýdecko-Místecka. Od počátku pandemie v regionu onemocnělo 4 908 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Dnes jen samé poklesy počtu nově nakažených včetně okresu Frýdek-Místek. Tak doufejme, že to vydrží i v delším časovém horizontu,“ uvedl Vondrák. Z dat vyplývá, že na Frýdecko-Místecko připadá deset nových případů. Po dvou pak na Ostravsko a Karvinsko a jednoho nově nemocného hlásí Opavsko. Bruntálsko a Novojičínsko je bez nárůstu.

  • Školka v Blšanech je v karanténě

    V Blšanech na Lounsku s tisícovkou obyvatel testy potvrdily nákazu novým koronavirem u jedné ze zaměstnankyň mateřské školy. Všech deset dětí, které školku navštěvovaly, a personál jsou v karanténě. Vedení města nařídilo nošení roušek při vstupu na městský úřad, kde je také pošta a radnice. „Školka je v karanténě do 19. srpna,“ uvedla starostka. Řekla, že děti i personál se tento týden podrobí testu na nemoc covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. „Podle výsledků pak uvidíme, co dál,“ uvedla starostka Dagmar Břehovská.

  • Ministerstvo průmyslu: Získat certifikáty pro respirátory bude rychlejší

    Ochranné prostředky pro dýchací cesty vyrobené v České republice nově certifikuje další subjekt, získat osvědčení pro respirátory by tak mělo být rychlejší. Od letošního července certifikaci osobních ochranných prostředků pro dýchací cesty nově zajišťuje i zlínský Institut pro testování a certifikace. Potřebné kompetence mu rozšířil Úřad pro technickou normalizaci metrologii a státní zkušebnictví, který jako organizační složka státu spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Stalo se tak po úspěšné notifikaci, k níž došlo ve spolupráci se zástupci Evropské komise.

Reklama