Hlavní obsah
Online

Státní semafor koronaviru bledne. Zbyly jen dvě oblasti s rizikem

Foto: Profimedia.cz

Odběr vzorků pro test na koronavirus (ilustrační fotografie.)

Reklama

aktualizováno •

Česko v neděli zaznamenalo nejnižší počet případů covidu-19 za minulý týden. Aktuální dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V neděli přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 v minulém týdnu, testy jich potvrdily 122. O víkendech se ale méně testuje, je tedy i méně potvrzených nákaz. Dál na rekordní hodnoty stoupá počet aktuálních případů, s onemocněním se nyní potýká 5180 pacientů.

- Denní nárůst potvrzených případů klesl už v sobotu stejně jako o minulém víkendu pod 200. Ve všedních dnech se pohyboval od pondělních 209 až do pátečních 323 pozitivních testů.

- Nejpostiženějším okresem v republice je stále Frýdecko-Místecko, kde připadá na 100 000 obyvatel přes 80 pozitivních případů za posledních sedm dní. Následuje s 30 případy Klatovsko a s 28 Kolínsko. Zhruba 24 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel má Praha.

- Přes vývoj nákazy Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se situace zlepšuje. Alespoň podle jeho semaforu, který označuje okresy\ se szvýšeným rizikem. Na mapě nákazy novým typem koronaviru v ČR jsou vyznačeny jako regiony se zvýšeným rizikem jen Praha a okres Frýdek-Místek. Před týdnem bylo zelených okresů devět.

  • Asociace: Test na covid-19 není důvodem pro bezplatné storno

    Negativní test na covid-19 při cestě do Řecka, který bude pro Čechy od 17. srpna povinný, není důvodem pro bezplatné storno zájezdu. Služby na místě, které je cestovní kancelář povinna zajistit, se nezmění. Klienti si tak budou muset zajistit negativní test, případně cestu zrušit podle platných podmínek. ČTK to dnes vpodvečer řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Cestovní kanceláře situaci řeší, konkrétní prohlášení teprve připravují, uvedly na dotaz ČTK.

  • Řecko zavádí povinné testy na covid pro ČR

    Turisté z několika evropských zemí, včetně České republiky, budou smět do Řecka od 17. srpna jen s negativním testem na koronavirus. Podle agentury Reuters to dnes oznámila řecká vláda. Test bude muset být starý maximálně 72 hodin. Opatření se dále dotkne cestujících ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska. Negativní test budou v Řecku požadovat také od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice, včetně řeckých občanů.

  • Na testy na koronavirus se dá v Pardubickém kraji objednat

    Společnost Nemocnice Pardubického kraje (NPK) dnes spustila nový registrační a rezervační systém pro svá odběrová místa pro testování nákazy koronavirem. Odběry se provádějí v Pardubické a Litomyšlské nemocnici, první zájemci se mohou registrovat nejdříve ke středeční návštěvě. Počet samoplátců i pacientů indikovaných k odběrům stále vzrůstá. Systém pomůže na odběrových místech snížit administrativu a zrychlit proces odběru, protože řadu administrativních úkonů bude možné udělat dopředu. Měl by také pomoci snížit epidemiologické riziko, které by mohlo nastat v případě příchodu většího množství pacientů.

  • Speciální volební komise budou stát 9,5 milionu

    Vytvoření speciálních volebních komisí, které mají v říjnu zajišťovat volební servis pro lidi uzavřené kvůli epidemii koronaviru do karantény, vyjde státní pokladnu zhruba na 9,5 milionu korun. Plošné navýšení odměn pro komisaře o 500 korun by mělo podle návrhu zákona stát 56 milionů korun. Návrh speciálního zákona vložilo dnes ministerstvo vnitra do elektronické legislativní knihovny. Vláda by ho měla projednat za týden, o několik dnů později se k němu vyjádří Sněmovna.

  • Průzkum: Epidemie ovlivnila nákup auta u 14 procent Čechů

    Koronavirová epidemie ovlivnila rozhodování o pořízení nového vozu u 14 procent Čechů. Z toho deset procent se rozhodlo vyčkat, až auta zlevní, dvě procenta naopak nákup uspíšila, aby se vyhnula zdražení. Vyplývá to z červencového průzkumu NMS Research mezi 1060 respondenty. U jednoho procenta dotazovaných lidí hrály roli obavy z cestování do zahraničí, a proto nové auto koupili rychleji, další procento nechtělo jezdit MHD, a proto lidé raději volili pořízení vozu.

  • MPO za týden v COVID nájemné schválilo žádosti za 83 milionů

    V programu COVID nájemné za týden přibylo 690 schválených žádostí za zhruba 83 milionů korun. Celkem Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), pod který program spadá, k dnešním 13:45 eviduje žádosti za přibližně 1,3 miliardy korun. Podnikatelé zasaženi v souvislosti s koronavirem a vládními opatřeními mají čas na podání žádosti o státní příspěvek na komerční nájem do 30. září. Celkem ministerstvo schválilo 3071 žádostí za 395,7 milionu korun. V procesu hodnocení je přes 1000 žádostí za zhruba 233 milionů korun, 445 žádostí v objemu 58 milionů korun ministerstvo žadatelům vrátilo k dopracování. Dalších zhruba 4500 žádostí za zhruba 670 milionů korun mají podnikatelé rozpracovaných. Ministerstvo zatím nezamítlo žádnou žádost.

  • Asi milion živnostníků požádalo o příspěvek. Většina je vyplacena

    Finanční správa přijala 919 341 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a 79 954 žádostí o vyplacení příspěvku společníkům malých společností s ručením omezeným, kteří byli postiženi dopady pandemie koronaviru. Drtivou většinu žádostí finanční správa vyřídila a vyplatila přes 21,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnila na twitteru. O příspěvek bylo možné požádat do pátku 7. srpna. OSVČ i společníci malých firem mohli do pátku žádat o příspěvek už jen za druhé období od 1. května do 8. června.

  • Česká spořitelna v Praze zavřela kvůli koronaviru dvě pobočky

    Česká spořitelna uzavřela své pobočky v Praze na Václavském a Karlově náměstí, protože se u dvou jejích zaměstnanců prokázala nákaza nemocí covid-19. V karanténě je 17 zaměstnanců spořitelny, kteří přišli do styku s oběma nakaženými, řekl ČTK mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

  • Zelená je Praha a Frýdek-Místek. Vyšel nový koronavirový semafor

    Na mapě nákazy novým typem koronaviru v ČR jsou vyznačeny jako regiony se zvýšeným rizikem Praha a okres Frýdek-Místek. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Před týdnem bylo zelených okresů devět. Ostatní regiony jsou na takzvaném semaforu bílé, tedy s nulovým nebo zanedbatelným rizikem nákazy. Ministerstvo zhodnotilo epidemickou situaci v zemi na základě vývoje od 31. července do 6. srpna. Za posledních sedm dní bylo v celém Česku pozitivně testováno asi 13 lidí na 100 000 obyvatel. Na Frýdecko-Místecku je to přibližně 83 a v Praze 25 lidí.

  • Po dovolené na testy: Škoda zveřejnila nová opatření pro zaměstnance

    Automobilka Škoda Auto přijala nová hygienická opatření, aby zabránila případnému řetězovému šíření nákazy koronavirem po návratu zaměstnanců z celozávodní dovolené. Firma lidem například nabízí možnost testování na nákazu, zaměstnanci si ale musí test zaplatit. Vedení také opět doporučuje nosit minimálně jeden týden po návratu z dovolené roušky, informovala v pondělí firma v tiskové zprávě.

  • Hejtman Moravskoslezského kraje: Karviná je za vodou

    Ke včerejšímu večeru podle aktuálních čísel z otevřených datových sad ministerstva zdravotnictví bylo v Karviné evidováno 533 nemocných. Ve Frýdku-Místku 485.

  • Ministerstvo v poledne ukáže nový semafor okresů

    Ministerstvo zdravotnictví dnes v poledne zveřejní mapu okresů v ČR podle míry rizika nákazy covidem-19. Hlavní hygienička Jarmila Rážová v neděli v televizi Prima řekla, že aktualizovaný takzvaný semafor bude příznivější než ten minulý. První semafor, za 31. kalendářní týden, představilo ministerstvo minulé pondělí. Nejhorší stupeň rizika, který se v něm tehdy objevil, byl zelený, tedy mírný. Bylo jím označeno devět okresů včetně Prahy a okolí a tří regionů v Moravskoslezském kraji. Ostatní okresy byly bílé, tedy bez nových případů nebo s jejich výjimečným výskytem.

Reklama

Hlavní zprávy