Hlavní obsah

Než storno, raději „řecký“ test na covid zaplatíme, říkají cestovky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Řecko kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem zkomplikuje tisícům Čechů jejich plánovanou dovolenou. Většina cestovek však říká, že klientům na testy nějakým způsobem přidá.

Článek

Od 17. srpna budou Češi potřebovat při cestě do Řecka negativní koronatest, který není starší než 72 hodin. Řekové si na Česko nezasedli, stejně omezili cestování i z dalších evropských států včetně Švédska, Belgie nebo Nizozemska a Španělska.

Právě Řecko a k němu přiléhající ostrovy jsou pro české cestovní kanceláře a jejich klienty jednou z vůbec nejoblíbenějších destinací každý rok. V letošním roce, vzhledem k omezeným možnostem a mnoha komplikacím ve státech, jako jsou Egypt nebo Turecko, se Řecko u mnoha cestovních kanceláří podílí na uskutečněných zájezdech z více než třetiny.

Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 000 Čechů.

Problém tak nyní mají všichni, kteří plánují na svou dovolenou po 17. srpnu do Řecka odcestovat. Prakticky existují jen dvě možnosti. Uhradit poplatek za test a nechat se otestovat, další variantou je pak zájezd zrušit.

Klient by se však v tomto případě nevyhnul stornopoplatkům, kterými cestovní kanceláře a agentury již zaplatily například klientovu letenku, ubytování a další režijní náklady.

Podle Andrey Řezníčkové z cestovní agentury Invia v současnosti vzniká pro cestovní kanceláře i klienty, pro které zájezdy firma zprostředkovává, složitá situace.

„Testování se kvůli řecké dovolené týká přibližně 1500 našich klientů. Některé z cestovních kanceláří, se kterými spolupracujeme, už ohlásily, že budou částečně testování hradit. Situaci budeme řešit s klienty individuálně,“ sdělila pro Seznam Zprávy Řezníčková.

Test zaplatíme, nebo dáme slevu

Na situaci reagovala také cestovní kancelář Čedok. „Testy na covid přímo neproplácíme, ale cestujícím do Řecka poskytujeme slevu ze zájezdu ve výši 1500 korun na osobu, což přibližně odpovídá ceně testu,“ uvedla tisková mluvčí Čedoku Eva Němečková.

Další z velkých cestovních kanceláří Alexandria pak připravila ve spolupráci se svými partnerskými hotely v Řecku pro své zákazníky speciální program a uhradí jim cenu testu, a to až do výše 1674 Kč, tedy maximální ceny stanovené Ministerstvem zdravotnictví.

Program se bude týkat všech zákazníků, kteří s CK Alexandria vyrazí do Řecka od 17. 8. až do konce letní sezony 2020, samozřejmě pokud budou testy i v následujících týdnech nadále nutné. „Stačí, aby nám zákazník poslal účtenku za test a my mu jej uhradíme, a to až do výše 1674 Kč, což je cena stanovená vládou,“ okomentoval tuto novinku marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours prozatím o konkrétních krocích mlčí – a to do chvíle, dokud povinnost testování nepotvrdí také česká vláda.

„Krok ze strany řecké vlády nás překvapil, protože jsme o něm až do včerejšího večera neměli žádné signály. V tuto chvíli ale stále čekáme na oficiální potvrzení a konkrétní podobu toho, co bude Řecko při vstupu do země vyžadovat. Od toho se budou odvíjet naše další kroky, určitě ale uděláme maximum pro to, abychom našim klientům vyšli maximálně vstříc. Uvědomujeme si, že povinnost testů v současné podobě by pro řadu z nich znamenala velkou finanční i organizační zátěž,“ sdělil pro Seznam Zprávy Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer.

Stejné plány má podle obchodního ředitele Petra Kostky i Exim Tours. Primární je podle něj v tuto chvíli zejména proklientský přístup. V jaké formě cestovní kancelář klienty podpoří, však zatím cestovka neoznámila.

Čeští turisté, kteří mají koupené zájezdy do Řecka, je podle cestovních kanceláří a agentur v současné chvíli, i po ohlášení novinky, nemají zájem kvůli povinnému testování stornovat. Zjišťují podrobnosti o odběrných místech nebo cenách testů.

Podle Asociace cestovních kanceláří ČR nemají klienti v tomto případě nárok na bezplatné zrušení pobytu. Test na covid-19 si musejí hradit na vlastní náklady. Storno poplatky se řídí jednotlivými smlouvami o zájezdu.

Podle Andrey Řezníčkové z Invie klienti v současnosti kontaktují infolinku zejména s dotazy o testování, mimo jiné, zda musí negativní test doložit i u dětí. Opatření řecké strany podle ní může mírně ovlivnit prodej cest do Řecka, ale v současné době se většina klientů přes nové nařízení na dovolenou do této země vydá.

„Klientům ke standardnímu pojištění nabízíme připojištění na covid-19. Pokud by klient po podstoupení testu zjistil, že je pozitivní, připojištění za 290 korun kryje storno poplatky,“ dodala.

Řecké překvapení

Opatření, které v úterý večer oznámila řecká vláda, v Česku překvapilo nejen cestovní kanceláře, ale i vládu. Krizový štáb nyní musí vyřešit posílení testovacích míst, aby lidé, kteří do Řecka pojedou, měli možnost nechat se otestovat, sdělil ve středu český premiér novinářům.

Vláda v Aténách přistoupila k novým opatřením poté, co v neděli v Řecku zaznamenali nejvyšší denní nárůst případů nákazy koronavirem od počátku pandemie. Z 203 případů potvrzených za poslední den se jich 29 potvrdilo u lidí při vstupu do země a čtyři u turistů, kteří podstoupili test po několika dnech, protože se u nich objevily příznaky covid-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované