Hlavní obsah

Dovnitř jen s rouškou. Řecko zavedlo nová pravidla

Foto: Profimedia.cz

Roušky jsou k vidění v turisticky oblíbených Aténách.

Reklama

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci zavedla řecká vláda povinné roušky v uzavřených prostorách, výjimku mají restaurační zařízení. V Chorvatsku se lidem nechce dojet až na jih a Španělsko s Itálií sužují extrémní vedra.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Bez roušky pouze v restauraci nebo venku

Řecko v pátek oznámilo 78 nových případů nákazy koronavirem a tři další úmrtí na covid-19. Deset nakažených objevili celníci při hraničních kontrolách.

V zemi jde o nejvyšší přírůstek od 4. května, řecká vláda proto opět zavedla povinné nošení roušek ve všech uzavřených prostorách s výjimkou restauračních zařízení. Nošení roušek je povinné i během pobytu venku, pokud se na místě tvoří davy.

Řecko také ruší všechny venkovní festivaly, a to až do 31. srpna. Do 15. srpna je přerušeno veškeré letecké spojení s Tureckem, Albánií a Severní Makedonií.

Země také v sobotu poprvé v letošní sezoně otevřela šest hlavních přístavů výletním lodím. Ministr cestovního ruchu Harry Theoharis oznámil, že se výletním lodím otevírají přístavy Pireus a dále přístav na Rhodu, v Heraklionu, Volosu, Katakolu a na Korfu. Po připlutí do některého z nich se budou moci lodě vydat i jinam do Řecka, bude to ale záležet na místní epidemiologické situaci. Výletní lodě budou v Řecku moct zakotvit ale až od 20. srpna.

Severní pobřeží Chorvatska je plné, jih zeje prázdnotou

V jižním cípu chorvatského jaderského pobřeží se mramorovými ulicemi Dubrovníku prochází mnohem méně turistů, než je v tuto roční dobu obvyklé. Naproti tomu počty návštěvníků na plážích na severu se blíží normálu. Nápadný rozdíl v tom, jak se cestovní ruch v různých částech Chorvatska potýká s pandemií covid-19, je dán především omezeními pro přeshraniční cestování.

Dubrovník do značné míry závisí na návštěvnících, kteří tam cestují letadlem či výletní lodí, nebo na těch, kteří se tam účastní konferencí a bydlí v hotelu.

Podle Any Hrničové, ředitelky místního turistického sdružení, přijelo do Dubrovníku na konci července oproti loňsku jen 30 procent turistů. Za prvních sedm letošních měsíců jsou čísla ještě nižší: 13 procent v porovnání s minulým rokem. Otevřených je nyní 60 procent hotelů a další podle ní doufají, že budou moci otevřít v srpnu.

Apeninský a Pyrenejský poloostrov sužují vedra

První vlna veder zasáhla Španělsko. Extrémní teploty budou panovat do konce víkendu a zasáhnou i Baleárské ostrovy. Vyhnout by se měly oblasti Valencie a Kanárským ostrovům. Teploty mohou vystoupat až na čtyřicet dva stupňů, a to hlavně na východním pobřeží.

Varování před extrémním vedrem vydaly také italské úřady, a to celkem pro 16 měst. Jsou mezi nimi: Ancona, Řím, Bologna, Turín, Florencie, Campobasso, Pescara, Rieti, Frosinone, Bolzano, Perugia, Brescia, Latina, Verona, Viterbo a Palermo.

Teplé počasí by mělo zasáhnout hlavně sever a střed země, na jihu budou panovat spíše normální teploty.

Reklama

Doporučované