Hlavní obsah
Online

Přibylo dalších 244 případů. Počty nakažených znovu rostou na Ostravsku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Denní přírůstek potvrzených případů covid-19 se tento týden v Česku dál drží nad dvě stovky, ve středu přibylo dalších 244 nakažených. Od vypuknutí epidemie na začátku března byla nemoc potvrzena celkem u 17 529 lidí. Dál roste počet aktuálně nemocných, kterých je nyní rekordních 5232.

- Výrazně nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100 000 obyvatel téměř 78 nových případů covid-19 za posledních sedm dní. Karvinsko registruje za uplynulý týden zhruba 23 nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, Prachaticko a Praha přes dvacet.

- Okresy Rokycany, Děčín a Jeseník jsou jediné v republice, které mají nula případů na 100 tisíc obyvatel.

  • V Praze se přírůstek nakažených covidem třetím dnem drží přes 50

    Třetí den po sobě se denní přírůstek nakažených koronavirem v Praze drží kolem padesátky. Za posledních 24 hodin hygienici nahlásili 55 nových případů, ve středu to bylo 54, v úterý 51. V hlavním městě se dosud nemocí covid-19 nakazilo 3438 lidí, 2285 z nich se uzdravilo a 105 zemřelo. Aktuálně nemocných v metropoli je tak nyní víc než 1000, podobně jako na konci dubna.

  • Češi cestující do Norska budou muset opět do karantény

    Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na sdělení norského institutu veřejného zdraví (FHI). Ten zařadil Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie“ na svém takzvaném semaforu kvůli nepříznivému vývoji jejich epidemické situace. Změny budou platné od páteční půlnoci.

  • Bankám kvůli koronaviru klesl zisk

    Všem velkým bankám v Česku klesl v prvním letošním pololetí čistý zisk. Jejich hospodaření negativně ovlivnila opatření kvůli koronavirové pandemii, která na ČR dolehla v březnu. Z pětice velkých bank dnes výsledky oznámila ČSOB a UniCredit Bank. Skupině ČSOB čistý zisk v pololetí klesl meziročně o 68 procent na 3,5 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk zhruba 2,5 miliardy korun, což je pokles zhruba o polovinu.

  • MPSV: K dalšímu odpuštění záloh není důvod

    K prodloužení období, za něž stát odpouští drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy za sociální pojištění, až do konce roku, není důvod. Uvedlo to Ministerstvo práce a sociálních věcí, proti je také Ministerstvo financí. Prodloužení navrhuje opoziční ODS. Nynější zákonná úleva, která byla schválena kvůli koronavirové krizi, se vztahuje na březen až srpen.

  • Hasiči dekontaminovali domov pro seniory

    Dvě desítky profesionálních hasičů se dnes v areálu Konventu sester alžbětinek v Jablunkově na Frýdecko-Místecku podílely na jeho dezinfekci. V tamním domově pro seniory je nové ohnisko koronaviru. Hasiči dekontaminovali všechny prostory, včetně kaple a kostela.

  • Vysoké školy počítají s prezenční výukou

    Brněnské vysoké školy zatím počítají s normální prezenční výukou v podzimním semestru, připravují se však i na možnost částečného nebo plného přechodu na online provoz. V organizaci výuky, ale také v hygienickém zabezpečení menz nebo kolejí využijí univerzity zkušenosti z jarní vlny koronavirové nákazy. ČTK to řekli mluvčí škol.

  • Moravskoslezský kraj zmírňuje opatření

    Moravskoslezští hygienici zmírnili některá protiepidemická opatření. Mění například pravidla pro provoz koupališť. Zrušili dosud stanovený maximální limit 500 lidí. Změn se dočkají i sportovci, kteří budou moci sundat roušky při hromadných akcích i uvnitř budov.

  • Koronavirus na radnici Prahy 14

    Radnice Prahy 14 zavedla v prostorách úřadu povinné nošení roušek. Důvodem je potvrzená nákaza koronavirem u jednoho ze zaměstnanců. Úředníci, kteří s ním přišli do kontaktu, byli izolováni a podstupují testy. Občany radnice vyzvala, aby úřad navštěvovali pouze v nejnutnějších případech. Informace zveřejnila městská část na svých internetových stránkách. V uplynulých měsících se potvrdila nákaza u několika pražských politiků a úředníků magistrátu.

  • Dohodáři mohou od pátku žádat o podporu

    Finanční správa začne v pátek vyplácet podporu, tzv. kompenzační bonus, pro pracovníky na dohodu postižené dopady šíření koronaviru. Od pátku totiž bude účinný příslušný zákon. O podporu mohou tzv. dohodáři žádat do 30. listopadu.

  • Roušky se místo v Česku budou vyrábět v Německu

    Havlíčkobrodský závod firmy Hartmann-Rico měl začít v těchto týdnech vyrábět ústenky a respirátory na dvou nových linkách. Výrobní linky ale nakonec skončily v Německu, kde sídlí vedení globální skupiny Hartmann. Ústenky a respirátory se budou vyrábět tam.

  • Od září budou v pražské MHD povinné roušky

    Od září by mělo být v Praze zpřísněno nošení roušek. Ochrana úst a nosu by měla být se začátkem školního roku povinná ve všech vozech městské hromadné dopravy, nyní platí jen v metru. „Pokud by se situace dále zhoršovala, je možné i znovuzavedení nošení roušek i ve veřejných uzavřených prostorách,“ uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

  • FN Brno rozšiřuje testování

    Od srpna Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích rozšířila testovací dny na tři, tedy pondělí, středa a pátek. „V tomto týdnu testujeme výjimečně i ve čtvrtek. Děláme maximum pro to, abychom testovali zájemce, kteří přicházejí buď od praktických lékařů, nebo jsou samoplátci. I nadále platí, že v čase mezi 8:00 a 9:00 jsou v rámci rezervačního systému upřednostňováni pacienti zaslaní hygienickou stanicí,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

  • Znovu roste počet případů v Ostravě

    Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka znovu roste počet nových případů v okrese Ostrava. Velký nárůst hlásí také Frýdek-Místek, kde se nákaza šíří v domově pro seniory.

  • Armáda pomohla v centrech miliardáře

    Jihlavské Alzheimercentrum je už třetím případem, kdy česká armáda vypomáhá personálu z domovů pečujících o seniory se zvládáním hromadné nákazy nemocí covid-19. A jde zároveň o druhý případ u stejného majitele. Tím je finanční skupina Unicapital olomouckého miliardáře a vlastníka banky Creditas Pavla Hubáčka.

  • Babiš: Z koronakrize se dostaneme s nižším zadlužením

    „Jsem přesvědčen, že z koronakrize se dostaneme s nižším zadlužením, než když jsem šel do vlády,“ řekl premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo. Zároveň řekl, že chce zvýšit důchody a spolu se zrušením superhrubé mzdy snížit daně, ideálně na 15 procent.

  • 244 nových případů

    Denní přírůstek potvrzených případů covidu-19 se tento týden v Česku dál drží nad dvě stovky, ve středu přibylo dalších 244 nakažených. Od vypuknutí epidemie na začátku března byla nemoc potvrzena celkem u 17 529 lidí. Dál roste počet aktuálně nemocných, kterých je nyní rekordních 5 232.

  • Tři okresy s nulovým počtem případů

    Výrazně nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100 000 obyvatel téměř 78 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Karvinsko registruje za uplynulý týden zhruba 23 nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, Prachaticko a Praha přes dvacet. Okresy Rokycany, Děčín a Jeseník jsou jediné v republice, které mají nula případů na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Hlavní zprávy