Hlavní obsah

Historický okamžik, ale miliardářův výlet do kosmu brzdilo počasí

Foto: Profimedia.cz

Raketoplán Unity 22 společnosti Virgin Galactic.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář Richard Branson v neděli na palubě raketoplánu své společnosti Virgin Galactic vzlétl do vesmíru a krátce opustil atmosféru Země. Předstihl tak o devět dní šéfa Amazonu Jeffa Bezose.

Článek

Do výšky, kde nebe ztrácí svou modrou barvu a přechází do černé. Ke stokilometrové hranici se dnes přiblížil raketoplán VSS Unity s miliardářem Richardem Bransonem na palubě. Britský majitel značky Virgin jako první člověk na světě letí do vesmíru ve své vlastní raketě. Kromě jeho celoživotního snu má let i obchodní význam. Branson chce let otestovat dříve, než cestu do vesmíru nabídne veřejnosti.

Nedělní let do kosmu přesně zapadá do image britského podnikatele. Snílek s diagnostikovanou dyslexií, kvůli níž vzdělávací systém opustil už v šestnácti letech, například v minulosti na kitesurfu přeletěl kanál La Manche nebo se pokusil obletět svět v horkovzdušném balonu. „Chtěl jsem odletět do vesmíru už od dětství a doufám, že to umožním stovkám tisíc dalších lidí během příštích sta let,“ řekl britské BBC Branson, který se od roku 2000 pyšní titulem sir.

Bransonův sen se ale nerodil snadno. Poprvé mluvil britský miliardář o vesmírné turistice už v roce 2004, kdy založil agenturu Virgin Galactic. Tehdy odhadoval, že se do kosmu budou moci běžní lidé v rámci komerčních letů podívat během dvou až tří let. Mezitím uběhlo let téměř sedmnáct a Bransonova společnost uvádí, že před první turistickou cestou do kosmu jsou potřeba ještě minimálně tři testovací lety. Právě ten dnešní je jedním z nich.

Jde o završení mnohaletého snažení, během něhož se z Bransonova snu stala jedna z největších výzev jeho kariéry. V roce 2014 se jeden z testovacích letů změnil v noční můru. Poslední říjnový den se při zkouškách v Mohavské poušti raketoplán po oddělení od nosných letounů rozpadl ve vzduchu. Zatímco pilot Peter Siebold dokázal bezprostředně po nehodě otevřít svůj padák a odnesl si jen několik zranění, jeho kopilot Michael Alsbury už takové štěstí neměl a zemřel po pádu stroje do pouště.

„Vesmír je krutý,“ řekl tehdy otřesený Branson. Vinu na nehodě měl podle vyšetřování nový motor raketoplánu i reakce kopilota na příliš vysokou rychlost letounu. Blízko další nehodě byla společnost i v roce 2019, kdy u raketoplánu došlo ke špatné instalaci tepelné ochranné fólie na ocas letounu. „Nevím, jak se to stalo, ale neztratili jsme ani letoun, ani životy tří lidí,“ cituje deník The New York Times viceprezidenta společnosti pro bezpečnost a testy Todda Ericsona.

Dosud Virgin Galactic provedla dvacet testovacích letů, z čehož tři úspěšně dosáhly hranice vesmíru v 80 kilometrech nad zemským povrchem. Díky tomu americký regulátor pro leteckou dopravu povolil i komerční lety, které by mohly odstartovat už příští rok.

V neděli byla pozornost upřena na ranvej základny Spaceport America v Novém Mexiku. V původně stanovený čas (15:00 středoevropského času) ale raketoplán nakonec nevzlétl. Start musela Virgin Galactic posunout kvůli počasí, které panovalo v noci. Kvůli němu se zpozdila celková předletová příprava. Start se posunul o 90 minut.

Z ranveje odstartoval speciálně upravený nosný „dvojitý“ letoun VMS Eve, pojmenovaný po Bransonově zesnulé matce. Stroj pomůže vynést do výšky téměř padesáti tisíc stop (15 kilometrů) raketoplán Unity 22, který se od něj následně odpoutal, mírně klesl, aby následně zažehl své motory.

Následovalo strmé stoupání vzhůru, během něhož bude posádka čelí přetížení přesahující 3G. Raketový motor byl v činnosti celkem šedesát sekund a raketoplán díky němu dosáhl rychlosti 4000 kilometrů za hodinu. Stoupání trvá celkem devadesát sekund, stroj dosáhne výšky blížící se devadesáti kilometrům. Po vystoupání si posádka několik minut užije stav beztíže, následně se znovu připoutá a raketoplán se připraví na návrat na zemský povrch. Unity upraví polohu křídel a bez pomoci motoru bude zpátky klesat asi patnáct minut.

Členy posádky jsou kromě zakladatele Virgin Galactic, který za týden oslaví 71. narozeniny, také hlavní instruktorka astronautů společnosti Virgin Galactic Beth Mosesová (pro kterou jde už o druhý let), vedoucí provozní inženýr Colin Bennett, který bude hodnotit vybavení a postupy během mise, a viceprezidentka společnosti pro vládní záležitosti a výzkumné operace Sirisha Bandlaová. Piloty raketoplánu budou David Mackay a Michael Masucci.

Pokud bude nedělní let úspěšný, předběhne Branson dalšího z miliardářů s vesmírnými ambicemi Jeffa Bezose, a to celkem o devět dní. Oba podnikatelé spolu podle Bransona hovořili po telefonu a vzájemně si popřáli hodně štěstí v dalším snažení. O závod, kdo bude ve vesmíru první, prý nejde.

Přesto si společnost Blue Origin, která do vesmíru Bezose pošle na palubě raketoplánu New Shephard, neodpustila na svém twitterovém účtu popíchnutí směrem k Virgin Galactic. Ve svém příspěvku například srovnávala velikost oken obou raketoplánů nebo jejich dopad na životní prostředí.

Po nedělním startu plánuje Virgin Galactic letos v létě a na podzim další dva zkušební lety, než zahájí komerční lety. Dalšího testu se má zúčastnit více zaměstnanců společnosti a součástí závěrečného letu mají být podle AP členové italského letectva, pro které bude let součástí výzkumu.

Společnost také plánuje znovu obnovit prodej rezervací. Po incidentu v roce 2014 totiž Branson předprodej turistických letů pozastavil. Do té chvíle jich prodal kolem 600 za částku 200 až 250 tisíc dolarů. „Chceme dát více lidem šanci stát se astronautem, protože vesmír patří nám všem,“ cituje Bransona web společnosti Virgin.

Reklama

Doporučované