Hlavní obsah

Rok prodloužených víkendů. V roce 2020 bude více volných dnů

Foto: Profimedia.cz

Rok 2020 nabídne šest prodloužených víkendů.

Reklama

Pro zaměstnance a školáky bude rok 2020 jedním z nejlepších. Alespoň co se týče svátků.

Článek

Příští rok vychází sváteční dny v kalendáři z pohledu volných dní ideálně. Vyjma dvou spadnou všechny do pracovního týdne. Školáci nebo zaměstnanci se tak mohou těšit na jedenáct volných dní. To je o jeden více než letos. Naposledy byl takto štědrý rok 2018, naopak nejméně volných dnů nabídl rok 2016 – jen devět.

Poprvé po pěti letech ale čeká pracující také šest prodloužených víkendů. Hned sedm ze čtrnácti svátečních dní totiž připadne na pondělí nebo pátek.

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních budou opět zcela zavřené sedm svátečních dnů a 24. prosince od 12 hodin.

Rok 2020 odstartuje Den obnovy samostatného českého státu. První den nového roku připadne na středu. Po něm přijde pět prodloužených víkendů.

Svátky v roce 2020

1. ledna (středa) – Den obnovy samostatného českého státu

10. dubna (pátek) – Velký pátek

13. dubna (pondělí) – Velikonoční pondělí

1. května (pátek) – Svátek práce

8. května (pátek) – Den vítězství

5. července (neděle) – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

6. července (pondělí) – Den upálení mistra Jana Husa

28. září (pondělí) – Den české státnosti

28. října (středa) – Den vzniku samostatného československého státu

17. listopadu (úterý) – Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

24. prosince (čtvrtek) – Štědrý den

25. prosince (pátek) – 1. svátek vánoční

26. prosince (sobota) – 2. svátek vánoční

Sérii tří a více volných dnů otevřou Velikonoce. Velký pátek letos připadá na 10. dubna, Velikonoční pondělí pak přijde 13 dubna.

Dva prodloužené víkendy nabídne květen. Svátek práce oslavíme v pátek 1. května. A to znamená, že připomínka konce druhé světové války – Den vítězství – bude také pátkem.

Jediným svátečním dnem, který příští rok připadne na neděli, bude symbolická oslava příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu 5. července. Po něm ale následuje hned pondělní Den upálení mistra Jana Husa. I v červenci se tak dočkáme prodlouženého víkendu.

Nejen školáky potěší na prahu nového školního roku také 28. září. Poslední zářijový víkend zůstanou doma o den déle, protože Den české státnosti bude v pondělí.

Do pracovního týdne se vejdou i další podzimní svátky. Výročí vzniku Československa si připomeneme ve středu 28. října, v úterý 17. listopadu pak uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a sametovou revoluci.

Kdy budou obchody zavřené

1. ledna (středa)

13. dubna (pondělí)

8. května (pátek)

28. září (pondělí)

28. října (středa)

24. prosince (čtvrtek) – po 12. hodině

25. prosince (pátek)

26. prosince (sobota)

Štědrý den vychází v roce 2020 na čtvrtek. První svátek svátek vánoční připadne na pátek a druhý na sobotu. Vánoční svátky a novoroční oslavy tak předělí čtyřdenní pracovní týden a rok 2021 otevřeme prodlouženým víkendem.

Příští rok bude přestupným. Po čtyřech letech tak v kalendáři opět najdeme 29. února.

Ve středu 1. ledna také načneme nové desetiletí, i když o tom vedou vědci spory. Pro křesťanský letopočet je totiž prvním rokem našeho letopočtu rok jedna. Dvacátá léta by tak podle tohoto principu měla začít až 1. ledna 2021. Běžně se ale jako začátek dekády používá rok nula, tedy 1. ledna 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované