Hlavní obsah

Přichází sibiřský víkend, teplota klesne k -20 stupňům. Pro cestu na hory bude třeba speciální výbava

Pavel Cyprich reportuje o dopravní situaci na Pardubicku i v dalších místech České republiky.

 

Reklama

Předpověď říká, že sněhová kalamita se změní v ledovou. Vítr v pátek zesílí, čekejte závěje a buďte na cestách opatrní.

Článek

Nová předpověď meteorologů upřesnila, že se blíží pravý sibiřský víkend. Teploty v horských údolích klesnou k dvaceti stupňům pod nulou, během pátku k tomu zesílí vítr, který už od středy vytváří závěje a sněhové jazyky na silnicích.

Přívaly sněhu, které zasypaly Česko během středy a čtvrtka, už ale ustanou. Například na Hanapetrově pasece v Krkonoších naměřili 55 centimetrů nového sněhu za posledních 24 hodin.

Silničáři důrazně varují řidiče, kteří zamíří na víkend do Jizerských hor a Krkonoš, aby si přibalili lopatu a sněhové řetězy a neměli by zapomenout na plnou nádrž.

Sněhová nadílka zkomplikovala provoz na českých silnicích i během čtvrtka, dokonce víc než ve středu. V Libereckém, Ústeckém a Pardubickém kraji byly některé silnice uzavřené, dopravní problémy byly i na dálnicích D8 a D5. Dvě nehody kamionů dopoledne zablokovaly dálnici D10 u Mladé Boleslavi, úsek už je ale opět průjezdný.

Silničáři jsou v terénu, pluhují a odstraňují uježděné vrstvy sněhu. Úklid cest ale někde blokují uvízlé kamiony v kopcích.

Podívejte se, jak to vypadá na Vysočině:

Sníh u obce Vystrkov na Vysočině. Zpravodaj Seznamu mapuje zasněžené Česko.Video: Pavel Cyprich

Sníh tentokrát připadl i v Praze, kde vytvořil asi třícentimetrovou pokrývku.

Podle meteorologů by se na většině území Česka měly v pátek dál tvořit sněhové jazyky. Na horách v polohách nad 700 metrů nad mořem na severovýchodě země hrozí i závěje.

Ale komplikace nepůsobí počasí jen v dopravě. Kvůli mrazu a hustému sněžení přerušila policie některé odborné pyrotechnické činnosti v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Minulý týden se průměrná teplota v muničním areálu, kde v roce 2014 došlo k mohutné explozi, pohybovala kolem minus patnácti stupňů Celsia. Zemina a trosky skladu číslo 16 jsou natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty.

Předpověď počasí do konce týdne podle meteorologa ČHMÚ Petra Dvořáka:

Meteorolog Petr Dvořák o příštích hodinách a počasí o víkenduVideo: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované