Hlavní obsah
Online

Vakcína Johnson & Johnson v dubnu nedorazí, řekl Babiš. Blatný tvrdil opak

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vakcína proti nemoci covid-19 od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka nedorazí. Premiér Andrej Babiš to dnes řekl rozhlasové stanici Frekvence 1. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ještě v pátek uváděl, že Johnson & Johnson dodá do České republiky v dubnu desítky tisíc dávek.

- Poslanci budou o prodloužení nouzového stavu, který končí 28. března, rozhodovat tento pátek. Menšinový kabinet zatím nemá vyjednanou podporu, s opozičními stranami bude jednat ve středu.

- Podle aktuálních údajů Státního zdravotního ústavu se za rok epidemie opětovně nakazilo na 1400 lidí. Za poslední měsíc počet reinfekcí devítinásobně vzrostl, před měsícem jich SZÚ evidoval 158.

- V pondělí testy zachytily 8167 nově nakažených. To je o 2,5 tisíce méně než před týdnem. Počet zemřelých přesáhl hranici 25 tisíc. Jak se epidemie vyvíjí, najdete ZDE.

  • Brněnská laboratoř odhalila další dva případy jihoafrické mutace

    Laboratoř Elisabeth Pharmacon odhalila v Brně další dva lidi s jihoafrickou mutací koronaviru. Na Twitteru to uvedl ředitel laboratoře Omar Šerý. Podle něj lze předpokládat, že pozitivních lidí v jejich okolí bude více. Laboratoře v minulosti odhalily už několik případů jihoafrické mutace, další případy odhalily brněnské fakultní nemocnice. V kraji je tak více než deset případů nebo podezření na jihoafrickou mutaci, která by mohla být nakažlivější.

  • Už 374 firem nabízí v Česku antigenní testy. Kvalita se neověřuje

    Ministerstvo zdravotnictví udělilo téměř 400 firmám výjimku, díky které mohou na českém trhu prodávat antigenní testy. Kvalita testů se ale neověřuje, proto se podle odborníků dostávají na trh i nekvalitní výrobky.

  • Babiš: Vakcína Johnson & Johnson v dubnu do ČR nedorazí

    Vakcína proti nemoci covid-19 od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka nedorazí. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl rozhlasové stanici Frekvence 1. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ještě v pátek uváděl, že Johnson & Johnson dodá do České republiky v dubnu desítky tisíc dávek. „Bohužel, v dubnu ji nedostaneme, nikde nebude, ani CureVac. Dostaneme Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu. Ale ta snížila počet dodávek. Ale je to velká nejistota, těžko se to plánuje,“ řekl Babiš Frekvenci 1.

  • Svědomí mám čisté, žádná škoda nevznikla, říká Hamáček nad zprávou NKÚ

    Zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu o tom, jak se nakupovaly ochranné pomůcky proti nákaze koronaviru, analyzuje také elitní policejní útvar NCOZ. Jedna z pasáží se přímo týká i postupu ministra vnitra Jana Hamáčka.

  • Filip po schůzce se Zemanem: KSČM nouzový stav zřejmě nepodpoří

    Předseda KSČM Vojtěch Filip předpokládá, že postoj jeho strany k vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu bude záporný. Členové výkonného výboru KSČM mají podle něj do čtvrtka zjistit stanoviska v krajích. Filip to dnes řekl novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterého se též zúčastnila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

  • Blatný: Na odkladu 2. dávky očkování je shoda

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že je shoda na prodloužení intervalu mezi 1. a 2. dávkou očkování, je ale potřeba dojednat detaily. O této možnosti jednala v úterý ráno Rada vlády pro zdravotní rizika, rozhodnutí ale odložila.

  • Policie zatím čeká na informace ohledně kontrol karantén

    Policie čeká na jasně formulovaný požadavek Ministerstva zdravotnictví ohledně spolupráce s hygieniky při kontrolách dodržování nařízených karantén a izolací kvůli covidu-19. Uvedla to dnes na svém twitterovém účtu. Zajímá se také například o vyjasnění otázky, jak bude zajištěna ochrana policistů při kontaktu s lidmi s potvrzenou nákazou covidem-19. Čeká také na vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ohledně předávání informací.

  • Rakousko znovu otevře pět hraničních přechodů

    Rakousko od půlnoci znovu otevře čtyři přechody na hranicích s Českou republikou, které v lednu uzavřelo kvůli koronavirové pandemii. Týká se to přechodů Alt Prerau/Nový Přerov, Langau/Stálky, Mitterretzbach/Hnánice a Pyhrabruck/Nové Hrady. Otevře se také rakousko-slovenský přechod Angern an der March/Záhorská Ves.

  • Aplikace eRouška upozorní i na kratší kontakt

    Mobilní aplikace eRouška, která své uživatele upozorňuje na setkání s nakaženým člověkem, nově hlásí i kontakty kratší než 15 minut na méně než dva metry. Umí také spolupracovat s podobnými aplikacemi v zahraničí, zatím ve 14 zemích EU. Autoři aplikace o nové verzi dnes informovali na Facebooku. Aplikaci si v minulém roce instalovalo asi 1,2 milionu lidí.

  • Fotogalerie z Nemocnice Na Bulovce

    Je to už rok, co na Bulovce v Praze pečují o pacienty s těžkým průběhem covidu. Vážných případů přibylo. Jde o mladší ročníky bez dalších onemocnění. Přestože denně někdo zemře, zdravotníci hrdinně bojují o každý život. Podívejte se na unikátní fotogalerii:

  • HN: Česko neobjednalo tolik vakcín, kolik mohlo

    Česko nevyužilo maximální možné dodávky vakcín, které mohlo v rámci nákupu Evropské komise objednat. Uvedly to Hospodářské noviny. Podle listu Česko zajistilo jen 81,1 % vyhrazených dávek. Od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson neobjednalo ani polovinu z toho, co mohlo. „Jednalo se o rozhodnutí tehdejších ministrů zdravotnictví s ohledem na nastavenou očkovací strategii v dané době,“ sdělilo HN Ministerstvo zdravotnictví. Rozhodnutí se týkalo bývalých ministrů Adama Vojtěcha a Romana Prymuly (oba za ANO).

  • Sněmovna odložila postihy pro podnikatele

    Sněmovna opět odložila hlasování o senátním vetu vládní novely, která by zavedla až třímilionovou sankci pro podnikatele a firmy za porušování protikoronavirových restrikcí.

  • Stav hromadného postižení zůstává ve 14 středočeských nemocnicích

    Středočeské nemocnice se stále potýkají s velkým množstvím pacientů s koronavirem, stav hromadného postižení osob nadále platí ve 14 zařízeních. Situace se pozvolna zlepšuje, ale není to tak výrazné, řekla dnes ČTK hejtmanka Petra Pecková (STAN).

  • Spur začal vyrábět i menší velikosti respirátorů

    Zlínská společnost Spur začala vyrábět nanorespirátory třídy FFP2 i v menší velikosti. Roušky a respirátory z nanomateriálu, který vyvinula se zlínskou univerzitou, vyrábí firma od loňského jara. Výrobní kapacita je nyní pět milionů kusů respirátorů FFP2 měsíčně, menších velikostí označených M se zatím prodalo asi 100 000 kusů, jejich výrobní kapacita se bude odvíjet podle poptávky, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Kateřina Martykánová.

  • Ústavní soud zamítl návrh Senátu ohledně testů při návratu ze zahraničí

    Ústavní soud (ÚS) odmítl senátorský návrh na zrušení opatření, které podmínilo návrat Čechů do vlasti z rizikových zemí negativním testem na covid-19. Test musí absolvovat v zahraniční akreditované laboratoři. ÚS podnět odmítl neveřejně pro neoprávněnost navrhovatelů, výsledek dnes oznámil v přehledu plenárních věcí na svém webu. Nezávislá senátorka Jitka Chalánková kvůli tomu navrhne novelu zákona, která by umožnila rychlou kontrolu ústavnosti podobných opatření.

  • Koalice Spolu prodloužení nouzového stavu o 30 dní nepodpoří

    Koalice Spolu, složená z ODS, TOP 09 a lidovců, prodloužení nouzového stavu o 30 dní, jak o něj žádá menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD kvůli pokračující epidemii koronaviru, v pátek nepodpoří. Místo toho představila plán na rozvolnění. Od 29. března by se podle něj měl uvolnit pohyb mezi okresy. Od 12. dubna by se postupně mohli navracet žáci do škol. Restaurace by mohly otevřít zahrádky do 23:00 při dalších omezeních nejdříve 10. května, vybrané maloobchody a služby by mohly fungovat zhruba od 19. dubna.

  • Piráti se o prodloužení nouzového stavu teprve rozhodnou

    Piráti se o svém hlasování o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu rozhodnou až později tento týden po schůzkách s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a dalšími členy vlády. Předseda strany Ivan Bartoš dnes novinářům ve Sněmovně řekl, že strana podporuje především racionální podobu opatření proti covidu-19. Za prioritu označil návrat dětí do škol či dořešení otázky kompenzací pro podnikatele. Piráti dál prosazují zvýšení příspěvku na testy ve firmách a zvýšení frekvence testování.

  • KSČM zatím neví, zda podpořit nouzový stav. Část je proti

    Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům ve středu, jak se postavit k hlasování o prodloužení nouzového stavu. Jeho členové dostali materiály o epidemii od ministerstva zdravotnictví, na jejich základě zváží postup. Novinářům to po jednání sněmovního výboru KSČM řekl jeho předseda Pavel Kováčik. Osobně dá na doporučení širšího vedení. Jeho kolegyně Hana Aulická Jírovcová uvedla, že bude hlasovat proti prodloužení nouzového stavu.

  • Poslanec ČSSD: V květnu by se mohly otevřít obchody a služby

    Poslanci vládní ČSSD podpoří prodloužení nouzového stavu o 30 dní, mohli by ale hlasovat i pro kratší kompromis, pokud bude dávat smysl. Pokud budou opatření v nynější podobě platit alespoň další dva týdny, vývoj by mohl dovolit začít vracet od druhé poloviny dubna děti do škol, míní poslanec Ondřej Veselý. Zhruba v květnu by mohly být na řadě obchody a po nich služby, dodal.

  • O prodloužení nouzového stavu se bude jednat v pátek

    K další vládní žádosti o souhlas s prodloužením nouzového stavu se Sněmovna sejde v pátek dopoledne. Menšinový kabinet nyní podporu pro návrh nemá.

Reklama

Hlavní zprávy