Hlavní obsah

Přijde vám tohle léto nenormální? Odvykli jsme běžnému počasí, říká klimatolog

Foto: Profimedia.cz

Klausovi se podařilo velkou část veřejnosti přesvědčit, že klimatická změna je zelený výmysl na granty a dotace. A pořád to rezonuje, říká klimatolog Radim Tolasz.

Reklama

Článek

Česká společnost bere poslední roky změny klimatu vážněji. Ale to mě jako klimatologa moc neuspokojuje, protože my už zhruba 30 let říkáme, že máme problém. Řada je teď na ekonomech, zemědělcích a lesnících, říká klimatolog Tolasz.

Přijde vám tohle léto příliš deštivé a s chladnějším rozjezdem? Podle předního českého klimatologa Radima Tolasze je vlastně normální.

„V posledních letech jsme si zvykli na to, že v létě nepršelo, bylo sucho, teploty hodně nad 30 stupňů Celsia, a to třeba 14 dní v kuse. Proto, když letos přišlo léto, které je blízké ‚normálu‘, tak nám to přijde divné. Přitom pár desítek let zpátky bylo léto, kdy pár dní pršelo, pár dní bylo teplo, třicítky se objevily jen občas, něco úplně normálního. Už jsme si odvykli běžnému středoevropskému počasí,“ říká vědec, který působí jako český národní kontakt Mezivládního panelu pro změny klimatu IPCC při OSN.

Podle Tolasze se vztah Čechů ke změnám klimatu poslední roky posouvá, projevy změn jsou viditelnější a častější. „Nelze už tvrdit, že se nic neděje.“

„To ale mě jako klimatologa nepříliš uspokojuje, protože my už zhruba 30 let říkáme, že máme problém. Klausovo dědictví, to je něco, co tu s námi bude ještě hrozně dlouho. Profesoru Klausovi se podařilo velkou část veřejnosti přesvědčit, že klimatická změna je zelený výmysl, který vznikl k čerpání grantů a dotací. Dodnes to v debatách rezonuje,“ dodává Tolasz.

Co je nejčastější mylná představa, kterou Češi o změnách klimatu mají? Jak chápat označení 500leté sucho? A jaké mobilní aplikace na předpověď počasí používá klimatolog? Poslechněte si celý rozhovor s Radimem Tolaszem v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované