Hlavní obsah

Historický výlet. Branson poslal první vzkaz z vesmíru a úspěšně přistál

Záznam letu a doplňkového programu, který připravila společnost Virgin Galactic k historicky prvnímu výletu člověka do vesmíru ve vlastní raketě.Video: Virgin Galactic, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Souboj o vesmír vrcholí. Zakladatel a majitel firmy Virgin Galactic Richard Branson předstihl miliardáře a konkurenta Jeffa Bezose a dostal se do vesmíru o devět dní dříve.

Článek

Miliardář Richard Branson jako první člověk odstartoval s vlastní raketou do vesmíru a zažil tři až čtyři minuty beztíže. Celou akci pojala společnost Virgin Galactic jako velkolepou show, včetně koncertu několik minut po úspěšném přistání.

Ke stokilometrové hranici vesmíru jeho raketoplán VSS Unity odletěl z Nového Mexika se dvěma piloty a třemi dalšími zaměstnanci na palubě.

Samotný raketoplán vynesl do výšky kolem 15 kilometrů letoun VMS Eve. Pak se raketoplán oddělil, zažehl vlastní motory a strmým stoupáním se vydal k hranici 90 kilometrů nad zemským povrchem.

Gratulujeme, 001

„Gratulujeme, astronaute 001,“ poslalo vzkaz do kabiny řídicí středisko Bransonovi. Miliardář se do letové knihy totiž zapsal nejen jménem, ale též číslem 001. Další členové jeho posádky se stali astronauty 002 až 004.

Branson při nepříliš kvalitním zvukovém a obrazovém spojení se Zemí byl nadšený a chválil svůj tým. Let označil za životní zážitek. Stal se člověkem, který ostatním otevřel dveře k vesmírným výletům.

Posádka přibližně šest minut pobyla ve stavu beztíže a pak se raketoplán v pořádku vrátil na Zemi. Na novomexickém kosmodromu přistál hladce zhruba po 90 minut trvajícím letu.

Posádku tvořila hlavní instruktorka astronautů společnosti Virgin Galactic Beth Mosesová, která sloužila jako vedoucí kabiny, vedoucí provozní inženýr Colin Bennett, který hodnotil vybavení a postupy během mise, a viceprezidentka společnosti pro vládní záležitosti a výzkumné operace Sirisha Bandlaová.

Branson, který za týden oslaví 71. narozeniny, chtěl raketu nejprve otestovat na vlastní kůži, než na její palubu vpustí turisty. Dle svých slov to považuje za „velmi důležité“. Trval na tom, že se nebojí. Již v minulosti na kitesurfu přeletěl kanál La Manche nebo se pokusil obletět svět v horkovzdušném balonu.

„Jako dítě jsem chtěl letět do vesmíru. Když se to mé generaci nezdálo pravděpodobné, zaregistroval jsem si název Virgin Galactic s představou, že vytvořím společnost, která by to mohla uskutečnit,“ napsal Branson tento týden na svém blogu. Sedmnáct let po založení společnosti Virgin Galactic je na prahu toho, aby si vesmír vyzkoušel na vlastní kůži.

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř v kabině (video Virgin Galactic)

Branson pojal historicky první výlet do vesmíru jako velkou show. Hned po přistání se na ploše letiště, kde přistál, rozjel koncert amerického zpěváka a skladatele Khalida nazvaný New Normal.

Firma Virgin Galactic sdělila, že počítá se zahájením svých vesmírných komerčních služeb už v příštím roce. Branson měl původně absolvovat pozdější ze tří zkušebních letů, které společnost Virgin Galactic plánuje. Koncem minulého týdne však oznámil, že se do vesmíru vydá dříve.

O závod s Bezosem podle něj nejde, píše AP. Přesto jeho oznámení přišlo jen několik hodin poté, co Bezos prozradil, že se k němu ve vesmíru připojí 82letá průkopnice kosmonautiky Wally Funková, která na šanci dostat se do vesmíru čekala šest desetiletí a stane se nejstarším člověkem, jenž se kdy do vesmíru dostal.

Funková je jedním z posledních žijících členů takzvané Mercury 13, skupiny třinácti amerických žen, které úspěšně prošly stejnými fyziologickými testy jako astronauti, které NASA v roce 1959 vybrala pro projekt Mercury.

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos, zakladatel internetového obchodu Amazon.com, plánuje do vesmíru vzletět ze západního Texasu raketou New Shepard 20. července, v den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci. Půjde o debutový let plně automatizované rakety Blue Origin s lidmi na palubě.

Doprovázet Bezose bude kromě Funkové i bratr Mark. Posádku doplní dosud neznámý vítěz aukce, který za místo na palubě zaplatil 28 milionů dolarů (603 milionů korun).

Reklama

Doporučované