Hlavní obsah

Faulu na Tecla jsem byl příliš blízko, řekl k chybě v derby sudí Královec. Video pomohlo

Tisková konference k práci rozhodčích na jaře.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR hodnotí před novináři dosavadní výkony sudích v lize.

Článek

Využití videa výrazně pomohlo rozhodování sobotního fotbalového derby mezi Spartou a Slavií. Kromě ofsajdů dvakrát opravilo i hlavního sudího Pavla Královce.

Ten připustil, že v první půli až po zhlédnutí videa rozpoznal, že slávista Jugas sice hrál rukou, ale mimo pokutové území, takže odvolal penaltu.

Hodně diskuzí vyvolala situace z 93. minuty utkání, kdy Královec neviděl faul na slávistu Tecla. „Byl jsem té situaci příliš blízko. Viděl jsem jen horní část těla,” přiznal dnes na setkání s novináři. Jak dodal, v úvahu přitom vzal i teatrální dopad Tecla na trávník.

Pohled na video v obou případech Pavla Královce „zachránil”, oba své verdikty opravil. Zápas skončil 3:3.

„Vyplatilo se nám, že jsme se koncentrovali na práci s videem v průběhu našeho soustředění na Kypru. Zaznamenali jsme nadprůměrnou rychlost při vyhodnocování situací v komunikaci mezi videorozhodčím a hlavním sudím,” pochválil své svěřence Petr Mlsna, místopředseda komise rozhodčích.

„Ano, Pavel Královec nejprve neviděl ty situace dobře, ale podstatné je, že finální verdikt týmu rozhodčích byl správný. A to je podstatné. Lepší sudí nemáme, Pavel Královec jako naše jednička byl hlavním sudím, Mirek Zelinka jako česká dvojka seděl u videa,” dodal Petr Mlsna.

„Hodnocen ale bude sudí tak, jako by video na zápase vůbec nebylo,” doplnil Mlsna. „Pavel si teď chvíli odpočine,” naznačil, že Pavel Královec dostal za dvě své chyby trest v podobě pozastavených delegací na příští kolo či kola.

„Potíž by byla, kdyby chybné bylo konečné rozhodnutí, po prozkoumání videem. Ale to se nestalo. Je spočítáno, že bez videa dělají sudí obvykle 9 rozhodnutí z 10 správně, chybovost je tedy 10 procent. V utkáních s videem se správnost rozhodnutí posouvá někam na hranici 99,5 procenta,” zdůraznil Mlsna.

Rozhodčí pro první a druhou ligu absolvovali v zimě týdenní soustředění na Kypru. „Vydařilo se, věřím, že se to ve výkonnosti sudích na jaře pozitivně projeví,” řekl Michal Listkiewicz, šéf komise, ve videopozdravu, natočeném ještě na Kypru. Z dnešní tiskové konference se polský expert z osobních důvodů omluvil.

Video je zatím využíváno v jednom utkání z každého ligového kola. Od příštího soutěžního ročníku by měl být k dispozici další specializovaný přenosový vůz, což umožní pokrýt systémem videorozhodčího tři až čtyři utkání z každého kola.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované