Hlavní obsah

Záznam koncertu z Václaváku. Přes pět hodin hudby, ale také spor o to, kdo smí na pódium

Koncert z Václavského náměstí v Praze.

 

Reklama

V Praze vyvrcholil Festival svobody 2017, jehož součástí byl i koncert v horní části Václavského náměstí.

Článek

Koncert pro budoucnost, který se konal na Václavském náměstí, někteří vnímají jako prezidentskou kampaň. Mluvčí se často vymezovali proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Bývalý politik Daniel Kroupa apeloval, aby lidé nevolili zájmy „totalitní Číny a ruské autoritářské společnosti”. „Po osmadvaceti letech se k nám vrací lidé, proti kterým jsme bojovali,” prohlásil.

Na Koncert pro budoucnost přišel i Michal Horáček, který se podivoval, že nemohl vystoupit stejně jako další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš. Pořadatelé už dříve uvedli, že prezidentští kandidáti, které jako řečníky vybrali, „nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu”. „Oni si myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuju?” řekl ČTK Horáček.

Jako prezidentskou kampaň koncert, který byl inzerován jako „připomenutí významných okamžiků české historie a upozornění na současné problémy” vnímali i někteří návštěvníci. Mezi českými zástavami a vlajkami Evropské unie se objevily i transparenty s texty proti prezidentu Zemanovi. „Naše heslo - Miloši, pusť veslo,” stojí na jednom z nich.

Po pásmu koncertů a proslovů byla vyhlášena minuta hluku doprovázená četbou memoranda, které společně zformulovaly občanské iniciativy podílející se na Festivalu svobody.

Záznam koncertu můžete vidět ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované