Hlavní obsah

S jedem Novičokem nemáme nic společného, řekl Stropnický. Ruský velvyslanec byl na koberečku

Ministr Stropnický ke kauze agenta Skripala.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruské výroky vtahující Česko do událostí kolem útoku na dvojitého ruského agenta Skripala se řešily na diplomatickém poli.

Článek

Ministr zahraničí Martin Stropnický si na středeční poledne předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Velvyslanec se sešel pouze se Stropnického náměstkem Šrámkem, jak upozornil ministr. Ve Švédsku, které je v kauze Skripal ve stejné situaci jako Česko, se ruský velvyslanec setkal pouze s ředitelkou ministerského odboru.

Důvodem je tvrzení ruské diplomacie, že Česko může být zataženo do smrtelného útoku na dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, kteří byli zkraje března v Británii otráveni bojovou látkou.

Rusko tvrdí, že bojová látka Novičok použitá v Británii k útoku mohla pocházet z Česka.

„Očekáváme pokračování tohoto tématu i na Evropské radě tento týden a můžeme být ještě důraznější než dosud,“ uvedl Stropnický.

„S jedem Novičokem, tak, jak to uvádí Rusko, nemáme nic společného. Je to lživé tvrzení, bezpředmětné,“ prohlásil. Ministr označil hovor mezi svým náměstkem a ruským ambasadorem za věcný. „Požádali jsme, aby ruská strana spolupracovala především s Velkou Británií při vyšetřování případu Skripal. Británie je naším spojencem, s Ruskou federací máme horší vztahy, než bychom si přáli,“ dodal Stropnický.

Moskva: Bojíme se, že Britové zničí důkazy

Moskva se obává, že by Britové mohli zničit klíčové důkazy o útoku nervovým plynem na někdejšího dvojího agenta v anglickém Salisbury. Britské úřady totiž buď nejsou schopné ochránit lidi před podobným teroristickým útokem, nebo samy zinscenovaly útok na Sergeje Skripala a jeho dceru. Prohlásil to dnes v Moskvě před pozvanými velvyslanci vysoce postavený ruský diplomat Vladimir Jermakov. Podle agentury Interfax zdůraznil, že Rusko nikoho neobviňuje z otrávení Skripala a jeho dcery a že dřívější odvolávání se na potenciál Česka a Švédska mělo sloužit pouze jako příklad vyspělosti výzkumu.

Aféra Skripal ve Sněmovně

Aféra se řešila ve středu také na půdě Sněmovny. Předseda dolní komory Radek Vondráček se sešel s novým britským velvyslancem Nickem Archerem.

A kromě brexitu se dotkli i Skripalova případu.

Video: Předseda Sněmovny se setkal s britským velvyslancem

Rozhovor s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované