Hlavní obsah

Průvod Prague Pride Parade skončil, účast byla nižší než loni

Prague Pride Parade podeváté prošel Prahou.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Centrem hlavního města dnes prošel karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Konal se podeváté. Účastníci vyrazili z Václavského náměstí a poslední z nich došli po zhruba dvou hodinách na Čechův most. Odtud se vydali na Letnou, kde pokračoval další program.

Článek

Účastníků bylo letos podle policie mezi 25.000 a 30.000. Organizátoři se kloní spíše k vyššímu odhadu, i tak byla účast nižší než loni, kdy přišlo 35.000 až 40.000 lidí. Kromě potyčky s malou skupinou extremistů se akce obešla bez problémů. Duhovým pochodem vyvrcholil týdenní festival s tematikou LGBT.

Tisíce lidí s duhovými vlajkami a doplňky se na Václavském náměstí začaly scházet už v dopoledních hodinách. Pochod začal zhruba hodinu po poledni. Účastníky doprovodilo 21 alegorických vozů se zvukovými systémy a procesí prošlo přes náměstí Republiky, Revoluční, Dvořákovo nábřeží a Čechův most. Na Letné na průvod navázal hudební program na čtyřech pódiích a další atrakce. Průvod provázely desítky policistů i policejní helikoptéra.

Záznam pochodu Prague Pride Parade.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Akce se zúčastnili i politici, například primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo poslankyně Karla Šlechtová (ANO). Hřib před začátkem průvodu uvedl, že v letošním roce jde také o to podpořit zákon o manželství stejnopohlavních párů, který by měla projednat Sněmovna.

„Já se účastním letošní LGBT Pride, protože jsem obdržela a s pokorou také přijala titul maršálky této Pride za veřejné vystupování, protože samozřejmě vystupuji v parlamentu i kdekoliv jinde na podporu komunity,“ řekla pro Seznam Karla Šlechtová.

Na náměstí Republiky se průvod nějakou dobu zdržel, a to i z důvodu potyčky s asi desítkou pravicových extremistů, kteří se pokusili účastníky napadnout. Policisté je oddělili stranou. Do cesty se postavila také pětice zastánců tradiční rodiny s transparentem. Nebyla ale agresivní.

Podle mluvčí akce Bohdany Rambouskové letošní účast možná ovlivnil déšť. Na Letné byl po skončení průvodu největší nával u stánku s festivalovými tričky, protože účastníci sháněli suché oblečení, řekla.

První ročník duhového pochodu v roce 2011 vyvolal bouřlivé reakce konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii „homosexualismu“. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších ročnících protesty slábly a v minulých ročnících podél trasy protestovaly pouze skupinky extremistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované