Hlavní obsah

Prezident Zeman: Rozhodoval jsem se dlouho, koho volit. Obzvlášť v Praze je to těžké

Záznam tiskové konference prezidenta Miloše Zemana při návštěvě výstavy Doteky státnosti na Pražském hradě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Pražském hradě pořádají výstavu ke 100. výročí vzniku Československa.

Článek

Prezident Miloš Zeman v pátek navštívil výstavu Doteky státnosti na Pražském hradě a promluvil k novinářům.

Zeman v doprovodu svého kancléře Vratislava Mynáře připomněl potíže, které ho provázely při skládání prezidentského slibu v prvním i druhém případě (2014 i 2018). Učinil tak při tom, když originál svého slibu z letošního roku přidal ke stejným dokumentům svých předchůdců, Václava Havla a Václava Klause.

Očekávalo se, zda přidá komentář k začínajícím volbám do obcí a Senátu, ale mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dopředu požádal, aby se otázky na prezidenta týkaly tématu (výstavy – pozn. red.).

„Měli byste volit tak, aby se na příslušná místa dostali vaši kandidáti, nikoliv ještě horší kandidáti, které budou volit jiní,“ řekl prezident na otázku, proč by měli lidé tento víkend jít volit a omluvil se za „cyničnost“ svého předvolebního prohlášení.

Zeman a jeho manželka budou odpoledne volit v pražských Stodůlkách. „Rozhodoval jsem se velmi dlouho, koho budu volit,“ uvedl prezident a naznačil, že bude vybírat osobnosti, nikoliv politické strany. „Dám přednost osobnostem.“ Obzvlášť v Praze je to podle prezidenta těžké, vzhledem k množství kandidátů „na plachtě“, jak Miloš Zeman pojmenoval obří volební lístek do pražského magistrátu.

Novináři byli požádáni, aby na kamery netočili příchod prezidenta Zemana na výstavu a na tiskovou konferenci.

Výstava Doteky státnosti, kterou připravil Vojenský historický ústav, představuje předměty spojené s klíčovými okamžiky vývoje Československa. Jednotlivé části výstavy se věnují různým státním symbolům a jejich proměnám v běhu času. Všímají si české vlajky, prezidentské standarty, státní hymny nebo vývoje státního znaku. Expozice zahrnuje i předměty, které jsou vystaveny vůbec poprvé. Vstup na výstavu je v současné době zdarma.

Zeman před novináři v Praze vystupuje výjimečně. Naposledy se tak stalo při návštěvě indického prezidenta Rám Náth Kóvinda na Pražském hradě na začátku září, setkání s médii je naplánováno také dnes po přijetí makedonského prezidenta Ďorga Ivanova. Tiskovou konferenci svolal také v polovině června do Lumbeho zahrady, kde poté při happeningu spálil červené trenýrky, které v minulosti skupina Ztohoven vyvěsila místo prezidentské standarty na Pražském hradě.

Reklama

Doporučované