Hlavní obsah

Babišův překvapivý projev k 17. listopadu. Co řekl o Havlovi a o svém členství v KSČ?

Záznam: Videomapping z historie Československa a Česka a Babišův kompletní projev k 17. listopadu.Video: ČTK

 

Reklama

Videomapping v Národním muzeu a kompletní projev Andreje Babiše k 17. listopadu.

Článek

Premiér Andrej Babiš se poté, co ráno položil květiny na Národní, přemístil do Národního muzea, kde dopoledne přednesl projev k výročí sametové revoluce. Můžete si ho pustit celý nahoře v tomto článku ve videu.

Projevu předcházel videomapping Cesta ke svobodě. Na jednu z vnitřních stěn západní dvorany historické budovy Národního muzea se při něm zobrazily klíčové okamžiky z dějin Československa a České republiky.

Stejný videomapping bude dnes večer promítán na budovu Národního muzea zvenčí.

+2

Premiér Babiš na úvod projevu poděkoval řediteli Národního muzea za „fantastický“ videomapping a pak už se pustil do rekapitulace událostí 17. listopadu.

„V Československu se demonstrovalo už dřív, v roce 1988. Ale rok 1989, listopad, byl přelomový,“ řekl premiér a dál se věnoval popisu dní, které následovaly po pátku 17. listopadu 1989.

„Odvaha Václava Havla byla obdivuhodná,“ řekl Babiš. „Byl jsem tehdy v komunistické straně, nebyl jsem tak statečný jako Havel. Navíc jsem byl mimo Československo. Proto chci zpětně vyjádřit poděkování a pokoru vůči těm, kteří vyšli z Albertova na Národní třídu,“ prohlásil Babiš.

Díky za NATO a Schengen

„Díky vám, kteří jste byli ve vládě, jež nás přivedla k prvním svobodným volbám, díky vám, kteří jste nás přivedli do NATO, do schengenského prostoru, díky vám, kteří chodíte k volbám.“

Pak premiér přešel na hodnocení dneška: řekl, že chce z České republiky („Nejkrásnější země na světě, skvělí lidi, neuvěřitelně zruční“) udělat ještě lepší zemi. „Vlastenectví je, že jsme pyšní na naši zemi,“ řekl také.

Po Babišovi promluvili další řečníci, předseda německého sněmu Wolfgang Schäuble, polský premiér Mateusz Morawiecki, maďarský předseda vlády Viktor Orbán a na závěr slovenský ministerský předseda Peter Pellegrini.

Pellegrini připomněl nejen Václava Havla, ale také Alexandera Dubčeka, nejdůležitější postavu pražského jara 1968 a muže, který byl v prvních chvílích po listopadové revoluci považován za Havlova protikandidáta na funkci prezidenta republiky.

+10

Ráno: pískot a vysvětlování

Atmosféra v Národním muzeu byla slavnostní a především úplně jiná, než jakou ráno zažil premiér Babiš na Národní třídě. Tam za skandování a pískání zhruba 15 protestujících v 07:15 předseda hnutí ANO Andrej Babiš položil květinu a zapálil svíčku. Doprovodili ho ministryně a ministři za hnutí ANO, mezi nimi například ministryně spravedlnosti Marie Benešová a financí Alena Schillerová (obě za ANO). Protestující na Babiše čekali s transparentem „Braňme se“ a nápisem „Bureši, ani to nezkoušej!“.

Oslavy 30 let svobody sledujeme on-line:

Na adresu protestujících Babiš novinářům sdělil, že v StB nebyl. „Vyhrál jsem třikrát soud a znovu ho vyhraju,“ dodal. Národní třídu vnímá jako symbolické místo svobody a demokracie. K ultimátům, která v sobotu zazněla na demonstraci na Letné, uvedl, že nechápe, proč demonstrující chtějí jeho demisi. „Co se stane? Padne vláda, budeme mít krizi. Já to nechápu,“ řekl. Za absurdní považuje to, že demonstrující po něm chtějí, aby vrátil Agrofert, když ho nemá.

Reklama

Doporučované