Hlavní obsah

Přímý přenos: Sněmovna schválila státní rozpočet se schodkem 50 miliard korun

Jednání Sněmovny v přímém přenosu agentury ČTK.

 

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová předložila státní rozpočet pro rok 2018 se schodkem 50 miliard. Většina pozměňovacích návrhů neprošla.

Článek

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má proti letošnímu klesnout o deset miliard korun na 50 miliard. Poslanci v závěrečném hlasování přidali mimo jiné 3,3 miliardy korun na sociální služby, miliardu na podporu agropotravinářského komplexu a 300 milionů na investice do mateřských a základních škol. Většinu ostatních návrhů na přesuny peněz zamítli.

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že jeho vláda tento rozpočet zdědila. „Nemáme s ním nic společného,“ uvedl.

Pro rozpočet hlasovalo 140 poslanců, podpořili ho poslanci bývalé vládní koalice, tedy ANO, ČSSD, KDU-ČSL, k nimž se přidali poslanci SPD a KSČM. Proti schválení rozpočtu byli poslanci ODS a TOP 09, Piráti se až na poslankyni Lenku Kozlovou zdrželi, zdržel se i klub STAN.

Rozpočet počítá s příjmy 1314,5 miliardy korun a výdaji 1364,5 miliardy korun. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Předseda ODS Petr Fiala v jednom z prvních vystoupení v diskusi oznámil, že jeho strana rozpočet nepodpoří.

„Považujeme ho za příliš málo ambiciózní vzhledem k momentálním možnostem ekonomiky. Považujeme ho za nehospodárný,“ uvedl Fiala.

„Způsob hospodaření této vlády může oslabit Českou republiku v dobách, které nebudou tak příznivé pro Českou republiku jako letošek. A ty roky přijdou,“ řekl šéf ODS.

Reklama

Související témata:

Doporučované