Hlavní obsah

Záznam přísahy na Pražském hradě. Zeman řekl vojákům, jak se mají chovat k teroristům

Záznam: Podívejte se na slavnostní přísahu vojáků na Pražském hradě.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Během oslav vzniku státu se jako už tradičně konala slavnostní vojenská přísaha a složení slibu policistů a hasičů.

Článek

Stovky nových vojáků, policistů a hasičů složily při příležitosti 100. výročí vzniku ČSR slavnostní přísahu a slib v Praze za přítomnosti představitelů státu. Prezident Miloš Zeman i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po složení přísahy vojáků a slibu hasičů a policistů připomněli nedávná úmrtí českých vojáků v Afghánistánu. Zeman prohlásil, že před teroristy se neutíká.

Před přísahou prošli před vojáky, policisty a hasiči, nastoupenými u Pražského hradu, ministr Metnar, náčelník generálního štábu armády Aleš Opata, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba a pozdravili je. K tribuně pak dorazil autem i prezident. Přísahu a slib sledovali také premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Příslušníci armády poté složili za zvuků Vltavy Bedřicha Smetany přísahu a členové policejního a hasičského sboru slib. Zeman pak připomněl nedávná úmrtí několika vojáků v Afghánistánu. „Vzniká otázka, proč naše jednotky spolu s dalšími spojenci v Afghánistánu jsou,“ řekl. Odpovědí podle prezidenta je, že je i v zájmu České republiky, aby v Afghánistánu nevzniklo další teroristické centrum.

Ministr obrany Metnar rovněž promluvil o zemřelých vojácích. „Toto riziko bohužel patří k vojenskému povolání,“ řekl. Oběti podle něj přinášejí při plnění služby i policisté a hasiči. Ministr vnitra Hamáček pak ocenil práci policistů a hasičů a také to, že se oba sbory v historii výrazně proměnily a pracují na sobě.

Reklama

Doporučované