Hlavní obsah

Záznam z vesmíru: Na ISS přistáli tři noví členové posádky

Nová posádka na ISS (přenos NASA v angličtině).

 

Reklama

Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai doplnili posádku na ISS na obvyklých šest členů.

Článek

Po dvoudenním letu v úterý na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistála loď Sojuz MS-07 se třemi dalšími členy posádky. Jsou jimi Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai. Připojování lodě k ISS začalo po 9. hodině. Astronaut Alexandr Misurkin kolem půl 12 otevřel poklop ISS. Po několika minutách čekání na vyrovnání tlaku se krátce před polednem otevřel poklop lodě Sojuz MS-07, skrze který na palubu ISS prošli tři noví členové.

Škaplerov, Tingle a Kanai po přivítání na palubě a telefonickém spojení se svými blízkými projdou bezpečnostním školením, najedí se společně se stávající posádkou a následně budou odpočívat.

Tři noví obyvatelé ISS stráví na oběžné dráze více než čtyři měsíce. Podle americké vesmírné agentury NASA je čeká práce spojená s přibližně 250 výzkumnými projekty například z oblasti fyziky, biologie, vývoje nových technologií nebo zkoumání Země či lidského organismu.

Trojice doplní tým pracující v orbitálním komplexu na obvyklých šest členů. Stávající posádku tvoří Američané Joe Acaba a Mark Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin. Minulý čtvrtek se na Zemi vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Ital Paolo Nespoli.

Zatímco Tingle a Kanai jsou ve vesmíru poprvé, pro Škaplerova jde o třetí misi na ISS.

Reklama

Doporučované