Hlavní obsah

Zeman přijal v Lánech Zaorálka, v úterý ho jmenuje ministrem

Brífink Lubomíra Zaorálka po schůzce s Milošem Zemanem v Lánech.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Jmenováním Lubomíra Zaorálka ministrem kultury by měla skončit vládní krize, která trvala přes čtvrt roku.

Článek

Prezident Miloš Zeman v pondělí přijal na zámku v Lánech kandidáta na ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Prezident již oznámil, že Zaorálka ministrem jmenuje na Pražském hradě v úterý odpoledne.

Zaorálek novinářům po setkání řekl, že prezidenta vyzval, aby jeho jmenování zvážil. Očekává totiž, že se v některých otázkách na ministerstvu kultury mohou dostat do sporu.

Podle Zaorálka byla tématem schůzky mimo jiné otázka financí pro ministerstvo kultury nebo také výběr nového ředitele Národní galerie.

„S prezidentem jsme řešili, co je pro nás v resortu kultury zásadní. Miloši Zemanovi leží na srdci hlavně osud českých památek,“ řekl po schůzce Zaorálek. Prezidentovi podle něj vadí hlavně počet památek, které v poslední době chátrají. Podle Zaorálka to je velký problém, ale zcela zásadnější pro něj je kultura jako obraz České republiky.

„Mám pocit dluhu vůči české kultuře, nesoustředíme se na to, abychom budovali lepší obraz české kultury,“ sdělil Zaorálek. Dalším tématem schůzky měly být finance. Finančních prostředků podle Zaorálka kultura nemá mnoho, což chce změnit, rád by se proto ještě sešel s ministryní financí ohledně rozpočtu pro příští rok.

Nominaci Zaorálka ohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček minulý týden poté, co se kandidatury vzdal místopředseda strany Michal Šmarda. Toho odmítl Zeman jmenovat a poté se k jeho námitkám přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). Zaorálek ve funkci nahradí Antonína Staňka (ČSSD), který v čele ministerstva skončil k 31. červenci. Vyřešit by se tak měl spor o ministra kultury, který trval přes čtvrt roku.

Zaorálek v minulosti patřil k lidem blízkým Zemanovi, později ale vztahy ochladly. Zaorálkovo jméno bylo v roce 2003 zmiňováno mezi těmi, kteří nepodpořili Zemanovo zvolení prezidentem. Zeman Zaorálka několikrát kritizoval v době, kdy zastával post ministra zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Reklama

Doporučované