Hlavní obsah

Zapadne Zaorálek do Babišova kabinetu? Nejsem v politice, abych měl ideální vztahy, varuje

„Nezačínám s Babišem od nuly,“ řekl novinářům nastupující ministr kultury Lubomír Zaorálek.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jmenuje v úterý prezident Miloš Zeman ministrem kultury. „Bylo nesnesitelné, jak se to táhlo,“ říká Zaorálek o vládní krizi.

Článek

Měsíce nejistoty má za sebou resort kultury. Prezident Zeman nejdříve odmítl odvolat bývalého ministra Antonína Staňka. Nakonec tak učinil až k 31. červenci. Nahradit ho měl Michal Šmarda, místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě. Ten Zemanovi ale přišel nekompetentní, a tak jeho jmenování blokoval.

Šmarda se své nominace nakonec vzdal. Jako adept na ministra kultury byl nakonec vybrán bývalé ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v rozhovoru odhaluje své první kroky.

S jakými pocity vstupujete do vlády?

Tak nevím. V pondělí mám jít za prezidentem, nikdy nevíte, co se stane, kdo ví, co bude.

Očekáváte nějaký problém, nebo hladký průběh?

Dohodl jsem se na nějakém postupu, tak uvidíme, jak to dopadne.

Nejdříve jste nebyl příznivcem vstupu do vlády, proč to teď děláte?

Pokud bychom z vlády teď odešli na základě toho, že jsme nezvládli jednu personální situaci, tak mi to nepřijde srozumitelné. Jedná se o vážných věcech, jež se týkají rozpočtu a bodů, které jsme si předsevzali. Je naše povinnost tuto situaci vyřešit.

Situaci tedy nezvládla ČSSD?

Spíš je úkol politiků a vlády nacházet řešení, nemá to zůstat na prezidentovi. Vadilo mi, že jsme to řešení hledali tak dlouho.

Nebyla porušena koaliční smlouva ze strany hnutí ANO, kdy premiér Andrej Babiš řekl, že nebude kádrovat ministry, ale následně mluvil o panu Šmardovi ne zcela lichotivě?

To mi je jedno. Problém je, že politická scéna má problémy řešit. V koalici jsme měli za úkol se nějak dohodnout a měli jsme to celé zvládnout rychleji. Bylo nesnesitelné, jak se to táhlo, ohrožuje to vážné věci. Proč jsem se rozhodl jít do vlády – měl jsem zájem na tom, aby ta krize skončila.

Nezačínáte s Andrejem Babišem nyní spolupracovat od nuly, s čistým stolem?

Již jsme spolupracovali, s řadou lidí jsem dělal. Stejně tak s prezidentem, s panem Babišem, nezačínáme znova. Vše máme podložené zkušenostmi. Dokonce i když jste ve Sněmovně, tak jsem součástí politiky. Není to začátek od nuly.

Dříve jste se s Andrejem Babišem vzájemně ostře kritizovali, neodrazí se to na vaší spolupráci?

Nešel jsem do politiky proto, abych měl ideální vztahy, za něco bojujete a snažíte se něco získat. Není to prostředí, kde se snažíte budovat harmonické vztahy, ono to dokonce je místo střetů. Bylo by dobré, abychom lidi neotravovali střety, které máme za úkol vyřešit mezi sebou. Měli bychom se zabývat věcmi, které zajímají i je. Personální věci musíme vyřešit sami mezi sebou.

Budete chtít další peníze pro resort kultury?

Začal jsem rozpočet studovat, pořád se mluví o penězích. Je mi to trošku nepříjemné, ale na druhou stranu je zásadní, abychom se zaměřili na nedůstojné poměry v platech v centrálních organizacích a i v regionech, kde je situace neutěšená. Kdybych to chtěl změnit, tak nemůžu říkat, že jednání jsou ukončená.

Já jsem si vymínil, že v případě ministerstva kultury neuzavíráme jednání, protože já chci mít prostor, abych se s tím seznámil důkladně. Že tam něco chybí, tím jsem si nyní už skoro jistý. Chci se rozhovorů ještě účastnit. To jsem říkal panu Babišovi, budu to říkat i prezidentovi.

Budete revidovat kroky exministra Antonína Staňka?

Budu se všemi těmi věcmi zabývat, už jsem dokonce začal. Chtěl bych se v tom vyznat daleko důkladněji. Dejte mi trochu čas, já mám dojem, že ty věci nebyly minimálně dobře a srozumitelně vysvětleny. Budu se snažit nejlépe, jak budu schopen. Budu chtít mluvit s mnoha lidmi.

Plánujete personální změny ve vedení?

Prosím, dejte mi čas, kdybych mohl dorazit do úřadu a podat ruku lidem ve vedení, potom bych mohl mít čas odpovídat na otázky. Myslím, že i v kultuře je potřeba pracovat s odbornou veřejností i veřejností obecně. Pokud má někdo skončit, tak se to musí zdůvodnit tomu člověku, ale i veřejnosti.

Reklama

Doporučované