Hlavní obsah

Zemanův soupeř chce ještě promluvit do politiky. Drahoš oznámil kandidaturu do Senátu

Jiří Drahoš o své budoucnosti v politice.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Finalista prezidentských voleb Jiří Drahoš založil apolitický spolek Společně pro Česko, ale v politice chce zůstat. Lidé to tak chtějí, prohlásil.

Článek

Poražený kandidát z přímé volby prezidenta Jiří Drahoš nechtěl dlouho po volbách říct, čemu se chce v budoucnu věnovat. Stále opakoval, že chce zůstat ve veřejném životě.

Minulý týden však oznámil, že chce na podzim kandidovat do Senátu v Praze 4. O místo v horní parlamentní komoře se chce ucházet jako nezávislý kandidát.

Protikandidátkou mu zřejmě bude jeho bývalá kolegyně z Akademie věd Eva Syková, která chce obhajovat svůj dosavadní mandát.

„Zůstávají témata, která je třeba přinášet do společnosti. Stávající prezident Miloš Zeman je nepřináší. Potřebujeme nutně vizi, jež by navázala na rok 1989,“ řekl Drahoš na úterní tiskové konferenci k jeho další politické kariéře (pusťte si ji ve videu nahoře).

Drahoš vyjmenoval témata, kterým se chce věnovat. Jsou jimi například dluhová past nebo vzdělání.

Drahoš tak kopíruje cestu dalších kandidátů, kteří se v přímé volbě o hlasy voličů ucházeli.

„Zaznamenal jsem opravdu velkou řadu ohlasů, abych v politice zůstal. Zaznamenal jsem mnoho ohlasů například na inaugurační projev Miloše Zemana. Pochopil jsem, že lidé chtějí být aktivní, že jim nestačí jednou za pár let odvolit,“ prohlásil Drahoš.

Bývalý diplomat Pavel Fischer, druhý nejúspěšnější protikandidát prezidenta Miloše Zemana, bude na podzim kandidovat do Senátu v Praze 12, zatím jako nezávislý.

Záměr kandidovat na podzim do Senátu už oznámili také Marek Hilšer a Jiří Hynek.

Drahoš se po volbách vydal do rodného Jablunkova, kde poděkoval lidem za přízeň. Kromě toho měl také dovolenou. Nedávno rovněž navštívil Gymnázium Jana Nerudy v Praze. Debatoval se studenty v rámci 7. ročníku studentské akce Neruden.

Reklama

Doporučované