Hlavní obsah

Případ Bečva stále nezná viníka. Soudní znalec požádal o víc času

Foto: HZS Olomoucký kraj

Ani po třech měsících policie neví, kdo má na svědomí úhyn desítek tun ryb v Bečvě.

Reklama

Soudní znalec v případu masivního úhynu ryb v Bečvě požádal o delší lhůtu na stanovení závěrů. Zákonem není dána.

Článek

Znalecké posudky v kauze otravy Bečvy nejsou hotové. Jejich vypracování do 20. prosince avizoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Soudní znalec požádal o prodloužení lhůty k předložení expertních závěrů. Prověřuje všechny okolnosti kauzy.

Stále totiž není jasné, kdo 20. září nese vinu za vytrávení téměř 40 kilometrů toku mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Byla to největší ekologická katastrofa za poslední dekádu v Česku. Podle vyjádření České obchodní inspekce řeku otrávil kyanid. Uhynuly desítky tun ryb.

„Znalec má právo požádat o prodloužení lhůty k vyhotovení znaleckého posudku z objektivních důvodů. Tak se v minulých dnech stalo a z toho vyplývá, že znalecké zkoumání dále probíhá. Při prověřování kriminalisté prováděli několik dalších úkonů trestního řízení, které jsou důležité pro dokazování (například vyšetřovací pokusy na řece nebo zajištění dalších vzorků) a je nutné je podrobit znaleckému zkoumání,“ sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Jak dlouho stanovení závěrů potrvá, zákon nijak neurčuje. „Znalec lhůtu obvykle stanoví sám podle rozsahu zpracovávaných údajů,“ doplnila Javorková.

Podle policistů prošetřování takových případů běžně trvá několik měsíců, a ne týdnů. Přiznali, že se také zabývají podněty novinářů, rybářů a dalších lidí, kteří se o případ zajímají. „Nemůžeme nic podcenit,“ řekla mluvčí.

Policie zopakovala, že nemůže sdělovat detaily z neukončeného vyšetřování. Odmítá ale, že je na případ uvalené informační embargo. Zasahující orgány v čele s Českou inspekcí životního prostředí například ani po třech měsících neuvedly, kde a jaké vzorky jejich zaměstnanci po havárii odebírali. „Policie nemůže ani bránit žádným subjektům státní správy poskytovat informace k události v mezích své působnosti. Pokud byl někdo v souvislosti se šetřením havárie zavázán mlčenlivostí dle trestního řádu, pak se mlčenlivost vztahuje výhradně k informacím, které se osoba či subjekt dozvěděli od policie, nikoliv naopak,“ uvedla mluvčí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dřív ve Sněmovně řekl, že zasahující složky na místě odebraly přes stovku vzorků. Inspekce tvrdí, že další detaily právě kvůli prošetřování případu sdělit nelze. „Děláme, co můžeme. Snažíme se komunikovat, ale o kontrole, která není právoplatně uzavřená, nemůžeme mluvit. Náš kontrolní řád nám zakazuje poskytovat informace,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Reklama

Doporučované