Hlavní obsah

Případ českého terorismu skončil. Soud osvobodil pět anarchistů

Soud osvobodil pětici obžalovanou z plánování útoku na vlak.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolací soud potvrdil verdikt v kauze anarchistů, kteří podle obžaloby chystali útok na vlak.

Článek

Pražský vrchní soud osvobodil pět anarchistů, kteří byli obžalováni, že chystali ozbrojený útok na vlak.

Obžaloba tvrdila, že plánovali útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál. Chtěli prý použít zápalné lahve, které v dubnu 2015 zakopali poblíž železničního mostu v pražské Chuchli. Státní zástupce požadoval pro dva obžalované až 12 let za mřížemi.

Už obvodní soud však obžalované osvobodil. I když se žalobce proti verdiktu odvolal, u vrchního soudu nyní neuspěl.

Případ českého terorismu skončil.Video: Seznam Zprávy

Už soud nižší instance měl však velké pochybnosti o tom, jak v případu postupovala policie, zejména o podílu utajených agentů, které do akce nasadila. Obhajoba argumentovala tím, že případ byl policejní provokací.

Podle obžalovaných byli hlavními hybateli událostí, jelikož platili za nákup materiálu na zápalné lahve, vybírali místo útoku a tlačili skupinu k násilné akci.

Případ souvisí s rozsáhlou policejní razií proti extremistům z dubna 2014, při níž chtěli policisté sledováním a odposloucháváním rozkrýt Síť revolučních buněk. Této organizaci připisují žhářské útoky na policejní auta nebo mýtné brány.

I městský soud loni řekl, že má závažné pochybnosti o postupu policie. „Jediným důkazem je výpověď tajného policisty. Pokud se ale obžalovaní hájí, že právě policie vše vyprovokovala, svědectví policisty nestačí. Nastala důkazní nouze,“ uvedl městský soud v odůvodnění verdiktu.

Jeho postoj nyní vrchní soud potvrdil.

Soud osvobodil skupinu lidí podezřelých z přípravy útoku na vlak.Video: Hanuš Hanslík

„Soud prvního stupně provedl velmi důkladné dokazování a provedl správná skutková zjištění. Soud prvního stupně si zaslouží pochvalu,” konstatoval.

„Je patrno, že tlak agentů na to, aby se akce s vlakem uskutečnila, narůstal, sílil. Byly tady určitě momenty, které přinejmenším zpochybňují to, nakolik se agenti pohybovali přesně v rámci mantinelů daných zákonem,” uvedl dále předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák.

V případu byly obžalovány ještě další dvě ženy za to, že plánování útoku nepřekazily.

Reklama

Související témata:

Doporučované