Hlavní obsah

Případ za dvě miliardy se komplikuje, uteklo něco, co má zůstat skryto

Policisté i soud podle všeho chybovali v případu údajného obřího daňového úniku.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsou odposlechy, které mají zůstat utajeny, upozornila Česká advokátní komora v případu Shahrama Zadeha.

Článek

Jeden z největších případů podezření z daňových úniků v České republice se justici značně zkomplikoval.

Česká advokátní komora totiž koncem minulého týdne upozornila, že v této kauze - jde o případ českého občana íránského původu Shahrama Zadeha - se podle ní dopustily závažného pochybení jak policie, tak soud.

Komora se obvykle k běžícím kauzám nijak nevyjadřuje, nyní se však odhodlala k výjimečnému kroku. Po prostudování okolností Zadehových případů vyzvala ministra spravedlnosti, aby zahájil kárné řízení se soudcem Městského soudu v Brně.

Hovory s advokáty

V trestním spise se totiž v rámci záznamů komunikace Shahrama Zadeha mezi mnoha nahrávkami telefonátů a kopiemi e-mailů objevila také komunikace obžalovaného s jeho advokáty, včetně toho, že domlouvají strategii obhajoby.

Takové záznamy by se přitom podle trestního řádu vůbec v soudním spise objevit neměly a policie by je měla zničit.

Když advokáti zjistili, že taková věc ve spisu přesto je, žádali soud, aby jejich komunikaci s obžalovaným ze spisu vyřadil. Soud ale nevyhověl. K záznamům, které popisují strategii Zadehovy obhajoby, se tak prostřednictvím spisu dostal i státní zástupce, čímž přišla obhajoba o své trumfy.

Advokátní komora v tom spatřuje zásadní porušení práva na obhajobu, které je základním ústavním právem.

Městský soud v Brně se brání, že vyřazení uvedené komunikace Zadeha s advokáty ze spisu nebylo z technických důvodů možné. Záznamů je prý příliš mnoho.

Podnět pro Ústavní soud

Pokud by však ministr spravedlnosti podnětu advokátní komory vyhověl, v krajním případě by o kauzu mohl současný soudní senát přijít.

Do věci by ale zároveň mohl zasáhnout i Ústavní soud. Pro ten totiž na základě stanoviska České advokátní komory chystají podnět Zadehovi advokáti. Pokud by Ústavní soud uznal, že skutečně došlo k zásadnímu porušení práva na obhajobu, mohlo by to celý případ shodit ze stolu.

Nicméně případné kárné řízení proti soudci, stejně jako řízení před Ústavním soudem, může trvat řadu měsíců.

Shahram Zadeh je už dlouhé měsíce ve vazbě a v současné době jsou proti němu vedeny dva soudní procesy. První se týká údajných daňových úniků přesahujících částku dvě miliardy korun při obchodech s palivy, který řeší Krajský soud v Brně. Druhá obžaloba se týká údajného ovlivňování svědků v první kauze.

Reklama

Související témata:

Doporučované