Hlavní obsah

Čech, který chtěl k teroristům: Koupil bibli i korán a rozhodl se pro islám. Střílet umí ze vzduchovky

Reportér Seznam Zprávy u soudu s Čechem, který chtěl k Islámskému státu.

 

Reklama

Jednání je naplánováno na tři dny a podle krajského soudu není vyloučeno, že v pátek by mohl padnout rozsudek.

Článek

Krajský soud v Plzni otevřel případ prvního Čecha, jenž se chtěl podle obžaloby přidat k teroristům Islámského státu. Za přípravu teroristického útoku hrozí mladému muži ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku 12 až 20 let vězení, nebo až výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení.

Jednadvacetiletý Jan Silovský u soudu vypověděl, že nechtěl jet do Sýrie někoho zabíjet. „Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne," řekl obžalovaný u Krajského soudu v Plzni. „Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky," vypověděl také. Souhlasí se snahou IS sjednotit islámské země a vytvořit jeden chalífát, metody organizace jsou ale podle něj moc násilné.

K islámu přestoupil asi před čtyřmi lety. Ve svém okolí neznal jiné muslimy a s jinými muslimy ani nekomunikoval telefonicky či přes internet.

Před třemi nebo čtyřmi lety si muž ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku koupil bibli a korán, obě knihy přečetl a pak se rozhodl konvertovat k islámu. Nikdo z jeho okolí o tom nevěděl, ani jeho matka a nejbližší příbuzní.

Silovský chtěl do syrského města Džarábulus. „Chtěl jsem tam najít někoho z IS, říct jim, že jsem se přijel přidat. Asi by mě pak někam poslali," řekl u soudu. Do Sýrie chtěl bez jakýchkoliv kontaktů, neměl představu, co přesně tam bude dělat. „Moc jsem o tom nepřemýšlel," řekl. Doufal, že ho IS vyšle do bitvy a v ní ho brzy zastřelí vojáci syrské armády.

Obžaloba viní Silovského ze zločinu přípravy teroristického útoku. Na soud čekal od loňského července ve vazbě.

Silovský byl zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti a nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice.

V Plzni začíná soud s prvním Čechem, který chtěl k teroristům Islámského státu.

Reklama

Doporučované