Hlavní obsah

Připravuje se velké testování zaměstnanců. Čeká se jen na pokyny od Blatného

Foto: Shutterstock.com

Některé firmy už své zaměstnance testují, musí za to ale platit.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví chystá návod, jak přizpůsobit plošné antigenní testování pro podniky.

Článek

O tom, že je třeba pravidelně testovat zaměstnance firem na koronavirus, se mluví už půl roku. Nyní se začátek testování skutečně přiblížil.

Podobně jako ve školství, kde se počítá s testováním posledních ročníků středních škol od začátku března, se i ve firmách stále čeká na podrobnější pokyny z Ministerstva zdravotnictví.

Minulý týden se sice zaměstnavatelé a zástupci ministerstev dohodli, že se podniky budou moci zapojit do testování antigenními testy, které se hradí ze zdravotního pojištění. Zbývá však vyřešit způsob, jak testování v podnicích uzpůsobit platným předpisům.

Není tak jasné, zda se naplní očekávání podniků, že se testování zaměstnanců rozjede ještě v únoru, jak firmy doufaly.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje ministerstvo ujišťovalo, že jsou hlavní překážky k testování v podnicích odstraněny. „Máme ústní dohodu, že do konce týdne vydají jednotný metodický pokyn, hlavně pro praktické lékaře a zdravotní pojišťovny. Míč je zcela na straně ministerstva,“ řekl Rafaj pro Seznam Zprávy.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že na přípravě testování ve firmách pracuje. Zdůraznilo však, že jde pouze o přizpůsobení již fungujícího plošného antigenního testování na podmínky firem.

„Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli pouze připravuje přehled podmínek a kroků, které musí testovací místo splnit nebo učinit, aby následně mohly být provedené testy uhrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Tyto podmínky se přitom nijak neliší od těch, které musí plnit jiní poskytovatelé zdravotních služeb provádějící testování již nyní,“ uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Problém spočívá v tom, jak „napasovat“ současná pravidla o plošném testování obyvatelstva, které vychází z mimořádného opatření ministerstva a probíhá od prosince, na provoz ve firmách.

Podle Jana Rafaje například Všeobecná zdravotní pojišťovna neumožňuje registraci na testování pro omezenou skupinu lidí, což je i případ zaměstnanců určité firmy.

Ministerstvo pak zmínilo ještě další povinnosti, které se musejí pro testování zaměstnanců splnit. „Jedná se zejména o nezbytné povolení k poskytování zdravotních služeb mimo místo jejich obvyklého poskytování nebo o zajištění přístupu a hlášení do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN),“ uvedl úřad.

Podle odborníků jsou pracoviště vedle rodin hlavním místem šíření nákazy. Některé firmy už své zaměstnance testují, musejí za to ale platit.

Aby firmy při testování podpořil stát, žádali zaměstnavatelé vládu už loni v létě. Později premiér Andrej Babiš řekl na tiskové konferenci, že by se stát mohl na úhradě antigenních testů podílet. Zatím ale zůstalo jen u prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované